Home / Tekst / Verske teme / Odgoj i duhovnost / Teško svakom lašcu, velikom grešniku!

Teško svakom lašcu, velikom grešniku!

Lažac je onaj čovjek koji iznosi neistine, a veliki je grešnik onaj koji čini pogubne grijehe svojim udovima. Zaslužuje poniženje i kaznu na budućem svijetu onaj ko objedini ova dva poroka. Onaj ko laže kad govori i izokreće stvarnost, takav je skrenuo s Pravog puta, a to je očit pokazatelj njegove niskosti i prezrenosti. A griješenje, nedržanje do ugovora s Allahom i prelaženje preko Božijih granica jasan je dokaz bolesti i iskvarenosti srca.

Laganje je jedan od najvećih grijeha, ono je okosnica dvoličnjaštva i pospješuje ga. Lažac nikad ne može ostvariti povjerenje, niti je blagoslovljen, niti ikad može nekoga u nešto uvjeriti. A kako bi i mogao kad, lažući, čini zabranjena djela i “hrabro” prelazi Božije granice, od čega ga ne mogu odvratiti vjera, niti ga štite vrijednosti.

Ljudi su iskvareni zato što lažu i što čine grijehe; to su osnovi uzroci. Naime, laganje dovodi do iznošenja onoga što se nije dogodilo, lažne zakletve, a usto, naravno, ide i izvrtanje stvarnosti i zabluđivanje svijeta, te širenje kojekavih lažnih glasina. A griješenje dovodi do prolijevanja krvi, uzurpiranja prava, otimanja imetka, razvrata…

Onaj ko voli sebe i želi sebi dobro treba se sačuvati laganja, težeći istinoljubivosti, i griješenja, postižući svijest o Allahu, a samo će se tako sačuvati poniženja na ovom i na budućem svijetu.

Na Kijametskom danu imetak, djeca, položaj , ugled, neće biti od koristi ako se čovjek na dunjaluku već nije ukrcao u lađu spasa, iskreno se odazvavši Allahu, odvraćajući se od prohtjeva i pazeći na Allahove zapovijedi u riječima i djelima. Onome ko tako ne postupi dovoljna je prijetnja Svemogućeg Allaha, Gospodara nebesa i Zemlje:

وَيْلٌ لِكُلِّ أَفَّاكٍ أَثِيمٍ

“Teško svakom lašcu, velikom grešniku!” (El-Džasija, 7)

Onoga koga Božija prijetnja ne odvrati od laganja i griješenja, njega ništa neće moći odvratiti, niti će ga iko moći nasavjetovati.

Kur’anski izraz “effak”, lažac, odnosi se i na sihirbaze, vračeve, ljude koji lažno svjedoče, a izraz “esim”, veliki grešnik, obuhvata ubice, lopove, bludnike, alkoholičare, one koji otimaju tuđi imetak…

Zaista će nastradati onaj ko objedini ova dva poroka i ono što oni za sobom povlače; takav je pravi nesretnik. Teška nesreća bit će sasvim prikladna kazna njegovim ogavnim, neistinitim riječima i hrđavim djelima. A neka se zna da Gospodar tvoj ne čini nepravdu robovima Svojim.

_____________________________________
Aid el-Karni / Na kapiji Objave

About pozivistine

Pogledaj takođe

Poklon postačima

Imanske poruke postačima. Lekcija  #29 Hvala Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe …