Home / Tekst / Verske teme / Akida (Verovanje) / Allahovo svojstvo snage

Allahovo svojstvo snage

إِنَّ اللَّهَ هُوَ الرَّزَّاقُ ذُو الْقُوَّةِ الْمَتِينُ

“Opskrbu daje jedino Allah, Moćni i Jaki!” (Ez-Zarijat, 58.)

Ovaj ajet potvrđuje svojstvo savršene snage kojim se Uzvišeni Allah opisao.

To je snaga kojoj ne sliči snaga stvorenja. Mi znamo da stvorenja posjeduju određenu vrstu snage. Allah, tebareke ve te’ala, na to ukazuje:

اللَّهُ الَّذِي خَلَقَكُمْ مِنْ ضَعْفٍ ثُمَّ جَعَلَ مِنْ بَعْدِ ضَعْفٍ قُوَّةً ثُمَّ جَعَلَ مِنْ بَعْدِ قُوَّةٍ ضَعْفًا وَشَيْبَةً ۚ يَخْلُقُ مَا يَشَاءُ ۖ وَهُوَ الْعَلِيمُ الْقَدِيرُ

“Allah je Taj koji vas nejakim stvara, i onda vam, poslije nejakosti, snagu daje, a poslije snage iznemoglost i sijede vlasi; On stvara što hoće; On sve zna i sve može.” (Er-Rum, 54.)

Uzvišeni ukazuje na faze razvoja čovjeka u njegovom stvaranju. Stvoren je od zemlje, zatim je bio kap sjemena, pa ugrušak, te gruda mesa. Nakon toga su nastale kosti zaodjenute mesom, poslije čega je u njega udahnut život (ruh). Nakon što izađe iz majčinog stomaka sa slabašnom snagom, raste da bi postao dječak, zatim momčić, pa punoljetan, i na kraju zreo mladić. Nakon nejakosti – dobija snagu. Poslije toga počinje da slabi. Dostiže muževno doba da bi nakon toga ostario i oronuo. Nakon snage dolazi nejakost. Slabi mu volja, pokret i snaga, osijedi mu kosa i promijene se vanjska i unutrašnja svojstva. Zbog toga je Uzvišeni rekao:

ثُمَّ جَعَلَ مِنْ بَعْدِ قُوَّةٍ ضَعْفًا وَشَيْبَةً

“…a poslije snage iznemoglost i sijede vlasi“, tj. čini što želi i radi sa Svojim robovima kako želi:

يَخْلُقُ مَا يَشَاءُ

“On stvara što hoće.” (Ibn Kesir, Tefsir)

Međutim, navedena vrsta snage nikako se ne može porediti sa snagom Uzvišenog Allaha. Snaga je jedna od Njegovih savršenih osobina, jer je jedno od Njegovih veličanstvenih imena i El-Kavijju – Snažni, Onaj koji je jak i moćan:

أَوَلَمْ يَرَوْا أَنَّ اللَّهَ الَّذِي خَلَقَهُمْ هُوَ أَشَدُّ مِنْهُمْ قُوَّةً

“A zar nisu znali da je Allah, koji ih je stvorio, jači od njih.” (Fussilet, 15.)

Velika je važnost i značaj spoznati ova Allahova lijepa imena i savršene osobine. Onoga trenutka kada rob shvati da je svaki hajr u Allahovoj ruci, da niko nije u stanju spriječiti ono što On odredi Svom robu, niti dati ono što On spriječi i uskrati robu, on okreće srce Uzvišenom Stvoritelju u svim svojim potrebama. Takav čvrsto vjeruje da samo od Njega dolazi svaka vrsta dobra, da je On Taj koji sprečava i otklanja nedaću. Na Njega, subhanehu ve te’ala, se oslanja, od Njega traži i dunjalučku i ahiretsku korist. Kada rob istinski spozna snagu i moć Gospodara, još više mu ta spoznaja poveća strahopoštovanje i veličanje Veličanstvenog Stvoritelja. Iz spoznaje navedenih imena i savršenih osobina, proizlazi i to da ni opskrbu ni snagu ne tražimo od nekog drugog mimo Uzvišenog, Moćnog, Jakog Allaha, da čvrsto vjerujemo da su sve vrste snaga koje stvorenja posjeduju, ma koliko se činile velikim, beznačajne u poređenju s Allahovom moći i snagom.

_________________________________________

Iz knjige: Svojstva Milostivog – Sanel Ramić, prof.

About pozivistine

Pogledaj takođe

Ništavnost dove upućene nekome drugome mimo Allahu

Nažalost možemo vidjeti da mnogi ljudi koji se pripisuju islamu, pored Allaha dove upućuju drugima …