Home / Tekst / Verske teme / Odgoj i duhovnost / Sutra je bajram

Sutra je bajram

Imanske poruke postačima. Lekcija  #30

Hvala Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe i one koji ga slijede.

Sutra je bajram! Šta nama znači bajram i kako se on provodi? Nije bajram onome koji obuče novo odjelo, dobro se za njega pripremi i time se hvališe nego je bajram onome ko se boji obećanog dana i strahuje od Gospodara Arša Veličanstvenoga.

Bajram nije sadržan u ispraznim zvukovima i zabavi, uzaludnim radovanjima i neredu nego je bajram znak zahvalnosti Onome ko nam daje blagodati, njihovo priznanje i ispoljavanje, okupljanje muslimana kao vid jačanja vjere i poniženja neprijatelja.

U nastavku ćemo spomenuti nekoliko pitanja vezanih za bajram:

– Prije klanjanja bajram namaza treba nešto pojesti (po mogućnosti hurme) kako bismo na taj način ispunili ono što se od nas traži kao što smo to ispunili i u vezi posta.

– Davanje sadekatul-fitra kako bismo očistili svoj post od svega što ne valja, unijeli radost među siromahe, oživjeli međumuslimansko pomaganje i savladali škrtost.

– Odijevanje lijepe odjeće i mirisanje, kao vid zahvalnosti Onome koji nam je te blagodati podario, jer Uzvišeni Allah je lijep i voli ljepotu. Takvim postupkom se Allahove blagodati čine vidljivim, a Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u jednom dobrom hadisu kazao je: „Allah voli one blagodati koje je podario svome robu, vidjeti na njemu.“ [1]

– Bajram je kada jedni druge posjećujemo, međusobno širimo selam i ljubav.

– Bajram je kada održavamo rodbinske veze, činimo dobro roditeljima, ispoljavamo samilost i blagost prema siromasima i komšijama.

– Bajram je popraćen imanskim radovanjima omeđenim šerijatskim pravilima i principima lijepog ponašanja. Bajram je dan umjerene i lijepe šale, duhovitosti koja ne vrijeđa, suosjećajnog osmjeha, dozvoljenog uživanja i divnih kazivanja.

– Bajram nas podsjeća na Dan velikog okupljanja, kada će biti velike skupine ljudi, bogati i siromašni, stariji i mladi, vođe i narodi, sretni i nesretni, radosni i tužni.

– Bajram je dan nagrada, jer onaj ko je klanjao i postio ramazan vjerujući i nadajući se nagradi, treba se radovati velikoj nagradi i ogromnom uspjehu.

– Onaj ko je imao nemaran odnos prema postu i drugim Allahovim naredbama i ko je kršio Njegove propise, tugom će i propašću biti okružen.

Nakon bajrama, iz džamije se vraćaju dvije skupine ljudi:

– Skupina čiji će trud nagrađen biti. Njime će Allah kazati:

„Idite, Ja sam vam oprostio, vi ste Me učinili zadovoljnim, a i Ja sam vama zadovoljan.“

– Skupina koja će se kućama vratiti poražena, upropaštena i bez nagrade.

Jedan dobar čovjek prošao je pored ljudi koji su se za bajram zabavljali i u tome svaku mjeru prelazili, pa im je rekao: „Ako ste bili dobri u ramazanu, onda to nije način zahvale, a ako ste bili loši, onda se tako ne postupa prema Milostivom.“

Omer b. Abdul-Aziz vidio je ljude kako na svojim jahalicama sa zalaskom Sunca žure sa Arefata, pa je rekao: „Danas nije pobjednik onaj čija jahalica prva stigne nego onaj kome su grijesi oprošteni.“

Dragi muslimani, razmislite o vašim djedovima, očevima i prijateljima koji su s vama klanjali dosadašnje bajrame! Gdje su sada? Kuda su otišli? Gdje su otputovali?

Ebul-Atahije veli: Koliko je samo smrt donijela bola očevima?! Koliko je samo majki vrijeme nijemim učinilo? Koliko smo vidjeli uglednih mladića koji dolaze iz uglednih porodica, spremni za rat, u oklop spremljeni i hrane se u noći hladnoj?! Strijela smrti ih pogodi i rastavi. Osvanuli su u slabašnom stanju. Šta je to pa ljude vidim nemarne? Kao da su im u grudima srca ohola. Umjesto Allahovog zadovoljstva, dunjaluk su uzeli i njemu se okrenuli, a dobro znaju da je on prolazan. Kada osvanu, ustanu ko lavovi koji su gladni zanoćili. Njihovi izgledi zadivljuju prisutne, a srca i namjere prljavi su i iskvareni.

Sutra se stječu nagrade. Potrudi se da tvoja nagrada bude upisana u knjigu dobrih djela koja će te čekati na Sudnjem danu, kada ćeš, uz Allahovu dozvolu, postići uspjeh i oprost grijeha.

Allah Uzvišeni kaže: „Ko bude od Vatre udaljen i u Džennet uveden – taj je postigao šta je želio; a život na ovome svijetu je samo varljivo naslađivanje.“ (Alu Imran, 185)

Gospodaru naš, primi od nas, jer Ti, uistinu, sve čuješ i sve znaš!

Oprosti nam, jer Ti primaš pokajanje i samilostan si!
________________________
[1] Tirmizi, br. 2819., i kaže da je hadis hasen sahih.

___________________________

Iz knjige: Imanske poruke postačima – dr. Aid el-Karni

About pozivistine

Pogledaj takođe

Bitna napomena za naše duhovno zdravlje

Kada vidiš u Kur’anu, Sunnetu, govoru ashaba, tabi’ina, imama Selefa, ili uopšteno učenjaka, ili pak …