Home / Tekst / Verske teme / Odgoj i duhovnost / Sadaka grudi čini prostranim

Sadaka grudi čini prostranim

Dobročinstvo prema drugim osobama važna je osobina koja donosi sreću i odagnava tugu. Ono, dakako, uključuje sadaku, udjeljivanje drugima, kao i svaki oblik pomoganja i činjenja dobra ljudima. Sve ovo smiruje naše srce i grudi nam čini prostranim.
 
“O vjernici, udijelite dio od onoga čime vas Mi darujemo, prije nego što dođe Dan kada neće biti ni otkupa, ni prijateljstva, ni posredništva! — A nevjernici sami sebi čine nepravdu.” (El‐Bekara, 254)
 
“Muslimanima i muslimankama, i vjernicima i vjernicama, i poslušnim muškarcima i poslušnim ženama, i iskrenim muškarcima i iskrenim ženama, i strpljivim muškarcima i strpljivim ženama, i poniznim muškarcima i poniznim ženama, i muškarcima koji dijele zekat i ženama koje dijele zekat, i muškarcima koji poste i ženama koje poste, i muškarcima koji o svojim stidnim mjestima vode brigu i ženama koje o svojim stidnim mjestima vode brigu, i muškarcima koji često spominju Allaha i ženama koje često spominju Allaha ‐ Allah je, doista, za sve njih oprost i veliku nagradu pripremio.” (El‐ Ahzab, 35)
 
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, opisao je plemenitog čovjeka kao osobu čija se odora uljepšava i povećava svaki put kad udjeljuje, tako da on izgleda jako raskošno. Nasuprot njemu, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, opisuje škrtog kao čovjeka koji nikom ništa ne dâ, pa se zbog toga njegovo odijelo stalno skuplja i nestaje sve dok ne počne gušiti.
 
Allah Uzvišeni u Kuranu kaže: “Oni koji troše imetke svoje u želji da steknu naklonost Allahovu i da im to postane navika – liče vrtu na visoravni na koji se izlijeva obilna kiša, pa daje dvostruk plod; ako ne bude kiše obilne, bude kiše‐rosulje. A Allah dobro vidi ono što vi radite.” (El‐Bekara, 265)
 
“Ne drži ruku svoju stisnutu, a ni posve otvorenu – da ne bi prijekor zaslužio i bez ičega ostao.” (El‐Isra, 29)
 
Škrtost duše posljedica je škrtosti ruke, a škrti ljudi su malodušni, bez morala, jer škrtare na Allahovom dobru. Da znaju da pomoć i davanje drugim ljudima donosi sreću, takmičili bi se u tome.
 
“Ako Allahu drage volje zajam date, On će vam ga mnogostruko vratiti i oprostit će vam, jer Allah je blagodaran i blag.” (Et‐Tagabun, 17)
 
“I onima koji su Medinu za življenje izabrali i domom prave vjere još prije njih učinili je; oni vole one koji im se doseljavaju i u grudima svojim nikakvu tegobu, zato što im se daje, ne osjećaju, i više vole njima nego sebi, mada im je i samima potrebno. A oni koji se uščuvaju lahkomosti, oni će sigurno uspjeti.” (El‐Hašr, 9)
 
“Allah ti iz obilja daruje,
zato i ti drugih sjeti se.
Novca će brzo nestati,
godine će teći prestati.
Novac je poput vode:
ako je čuvaš, ona se pokvari,
ako pustiš je da teče,
od nje ništa nema slađe.”
 
Poznati dobrotvor Hatim svojoj ženi govorio je uvijek da pravi hranu za goste i nije želio da jede bez prijatelja, jer bi s njima mogao razgovarati i biti čiste duše. Poznat je njegov stih u kojem kaže svojoj ženi:
 
“Ako si nam kakvo jelo spravila
nađi nekog ko će ga pojesti,
jer ja sâm za trpezu neću zasjesti.”
 
U drugom stihu on iskreno otkriva svoju filozofiju života:
 
“Srce moje mi zadovolji pa mi reci
da li prije vremena umro je ijedan čovjek plemeniti.”
 
Trebamo se pitati da li je gomilanje novca ikome produžilo život? Da li je ikome plemenitost skratila život? To se zaista nikada nije desilo.
____________________________________________
Iz knjige: Ne tuguj / dr. Aid el-Karni

About pozivistine

Pogledaj takođe

Poklon postačima

Imanske poruke postačima. Lekcija  #29 Hvala Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe …