Home / Tekst / Verske teme / Odgoj i duhovnost / Ramazan i brige islamskog svijeta

Ramazan i brige islamskog svijeta

Imanske poruke postačima. Lekcija  #24

Hvala Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe i one koji ga slijede.

Allah Uzvišeni kaže:

„Doista je ovaj vaš ummet jedan ummet, a Ja sam vaš Gospodar, pa Mene obožavajte.“ (El-Enbija, 92)

„Vjernici su samo braća.“ (El-Hudžurat, 10)

Prenosi se u ispravnom hadisu da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Primjer vjernika u njihovoj međusobnoj ljubavi i samilosti je kao primjer tijela, ako oboli jedan organ, ostatak tijela obuzme groznica i nesanica.“ [1]

Muslimani žive ovaj mjesec u velikim poteškoćama i krizi.

Komunizam ništi sve pred sobom, tlači muslimane svim i svačim, generacije odgaja na negiranju Boga, svoje ideje prenosi i širi u svijet ekonomije, financija i znanstvenih teorija.

Kapitalizam puni islamski svijet svojim požudama i strastima, unosi svoje ideje i razmišljanja, čini sve da preko ženskog tijela, alkohola, igre i zabave i drugih vidova smutnje, zavede ljude i obmane ih.

Sekularizam poziva u odvajanje vjere od života i udaljavanje islama od životne prakse uz argument da vjera zavađa narode. Sekulaziram je nevjernička ideja koja ne priznaje vjere i bori se protiv zastupljenosti islama u životima ljudi.

Masonizam je jevrejski projekat koji ima za cilj uklanjanje svih vjera među kojima je i islam. Oni se formalno zalažu za ujedinjenje svih rasa i nacija, imaju svoja sredstva, rituale, oznake i skupine, njihovo djelovanje je strogo povjerljivo, uticaj im je na svjetskom nivou, a osnivači su im cionisti.

Danas je islamski svijet sav u ranama:

– Oteta mu je Palestina, džamija Aksa je pod okupacijom, a starci, žene i djeca ubijaju se danonoćno. Palestinu u okrilje muslimanskih zemalja neće vratiti osim islam, srdžbom Omera b. El-Hattaba, hrabrošću Salahuddina i iskrenošću Ibn Tejmijje.

– Afganistan je porušen, njegovi stanovnici su raseljeni, gradovi su mu uništeni, a džamije neprijateljskim oružjem porušene. Na hiljade izbjeglih i raseljenih nisu u stanju pronaći sklonište, zalogaj hljeba, čašu vode i komad odjeće. Sukob između islama i komunizma traje do danas i žestoka borba vodi se između Allahove i šejtanove strane.

– Azerbejdžan, Uzbekistan i druge tamošnje muslimanske države izložene su nasilju, masovnom ubijanju i iseljavanju, glađu i drugim nedaćama, pa ima li neko ko će im u pomoć priteći?

Zašto se svađate i odnos prekidate?
Robovi Božiji, vi se vjerom vežete.
Srce tuguje zbog takvoga stanja
ako u njem’ ima islama-imana.

– Žena muslimanka izložena je napadima zbog njenog hidžaba i pokrivanja, napada se na njenu čast, vjeru i čednost.

– Omladina se susreće s raznim problemima, šejtanskim obmanama i prohtjevima.

– Pokrštavanje ljudi prošireno je cijelim islamskim svijetom.

– Muslimani su izloženi velikom nejedinstvu, osim onih kojima se Allah smilovao. Takvo nejedinstvo slabi muslimanske redove, unosi raskol među njih i rastvara njihovo vezivno tkivo.

Postavlja se pitanje: Kakav odnos prema tome treba imati jedan musliman? Nadam se da će se musliman sjetiti svoje braće koji žive u svim krajevima zemaljske kugle.

Od muslimana se traži da bude svjestan ovih veoma bitnih pitanja i da svojim imetkom, dovom i drugim vidovima pomoći, nastoji olakšati stanje u kojem se nalaze njegova braća muslimani. Treba stalno ulagati napor, onoliko koliko može, na jedinstvu muslimana, kako se ne bi razjedinjavali, gubili svoj elan i bez borbenog duha ostali, zbog ovakvih nedaća i iskušenja kroz koje prolazi islamski svijet. Musliman ne smije sebe smatrati bezvrijednim, jer u svakom muslimanu ima dobra.

Od muslimana se traži, ako za to postoje mogućnosti, ulaganje truda i borba životom i imetkom, kako bi što više pomogao islam i muslimane.

Musliman treba što više učiti dove za muslimane i njihov uspjeh, pred kraj namaza (prije selama), pred samu zoru i periodima kada se dova posebno prima.

On treba ljude pozivati da budu svjesni Allaha i da Ga se boje, jer svaka nedaća koja nam se dogodi, uzrokovana je našim grijesima i nemarnim odnosom.

Allah Uzvišeni kaže: „Zar – kad vas je snašla nevolja koju ste vi njima dvostruko nanijeli, možete reći: ‘Otkud sad ovo?!’ Reci: ‘To je od vas samih!’“ (Alu Imran, 165)

Islamski ummet bio je naviknut da u ramazanu ostvaruje velike pobjede i niže ogromne uspjehe, ali u zadnje vrijeme, zbog udaljenosti od Objave i okretanja ovome svijetu, živi u brigama i tužnim trenucima, ubijanjima, iseljavanjima i masovnim stradanjima.

Onoga trenutka kada se vratimo vjeri, Allah će nas pomoći, a On u nekoliko ajeta to i garantuje:

„O vjernici, ako Allaha pomognete, i On će vama pomoći i korake vaše učvrstiti.“ (Muhammed, 7)

„…a pobjeda je samo od Allaha.“ (El-Enfal, 10)

„Ako vas Allah pomogne, niko vas neće moći pobijediti.“ (Alu Imran, 160)

Allahu, molimo Te za pomoć koju si nam obećao, molimo Te da naše korake učvrstiš i protiv nevjerničkog naroda pomogneš!

__________________________
[1] Muslim, br. 2586.

_______________________________________

Iz knjige: Imanske poruke postačima – dr. Aid el-Karni

About pozivistine

Pogledaj takođe

Poklon postačima

Imanske poruke postačima. Lekcija  #29 Hvala Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe …