Home / Tekst / Verske teme / Odgoj i duhovnost / Preferiranje šerijatskih tekstova nad strastima i mišljenjima

Preferiranje šerijatskih tekstova nad strastima i mišljenjima

Slijeđenje strasti jedan je od najvećih pokazatelja zablude i najvećih uzroka propasti, jer ono u konačnici završava padom u Džehennem.

Eš-Šatibi je rekao: “Strast (el-heva) je dobila ime po tome što, one koji je slijede, baca i gura u Vatru” (ar. glagol heva / jehvi znači baciti, gurnuti, odvesti). (Imam Eš-Šatibi, El-Muvafekat.)

Ibn Abbas je rekao: “Slijeđenje strasti se, u Kur’anu, isključivo spominje u negativnom kontekstu.” (Imam Eš-Šatibi, El-Muvafekat), zato je obaveza dati prednost Knjizi (Kur’anu) i sunnetu nad mišljenjem i šerijatu nad hirovima.

Osobina koja razlikuje one koji vjeruju u Poslanika od onih koji ne vjeruju jeste prefereriranje jasnih i nedvosmislenih Vjerovjesnikovih iskaza nad vlastitim mišljenjem i razumijevanjem, kao i preferiranje šerijata nad vlastitim hirovima i prohtjevima. Zlo nastupa onog momenta kada se mišljenje i racionalno tumačenje stave iznad jasnih zakonskih tekstova i kada se vlastiti prohtjevi stave iznad šerijatskih odredbi. Onome kome Allah želi dobro, osvijetli mu srce tako da u šerijatskim tekstovima prepoznaje korist i dobro, pa obradovan time biva spašen i upućen. Ovo je velika blagodat od Allaha i data je onome koji svoje strasti podredi Objavi.

Ako neko ne postigne taj stepen, u svakom slučaju obavezan je slijediti i prihvatiti kur’anske tekstove, Poslanikov sunnet i šerijat, a nikako mu nije dozvoljeno da im se na bilo koji način suprotstavi ili ih odbaci zbog svog krivog ubjeđenja ili pobude.

____________________________________

Iz knjige: “Strasti i njihov utjecaj na razilaženje”, – Abdullah el-Gunejman

About pozivistine

Pogledaj takođe

Poklon postačima

Imanske poruke postačima. Lekcija  #29 Hvala Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe …