Home / Tekst / Verske teme / Odgoj i duhovnost / Onaj koji se nevoljniku, kad Mu se obrati, odaziva

Onaj koji se nevoljniku, kad Mu se obrati, odaziva

Kome hrli nevoljnik i od koga pomoć traži nesretnik? Ko je utočište svim bićima? Kome se svi ljudi mole, za kim jezici žubore i srca kucaju? To je, uistinu, samo Allah, osim kojeg drugog istinskog boga nema.

Moja i tvoja dužnost jeste da Ga zovemo u teškoći i blagostanju, tuzi i sreći. Svakog trena na Njega treba misliti. Kada Allahova pomoć, pobjeda, spas i podrška dođu, trebamo kleknuti pred Njegove kapije, kajati se i u suzama učiti dove. Onaj koji se nevoljniku, kad Mu se obrati, odazove (En-Neml, 62.), upravo On spašava utopljenika, olakšava onima koji su na kušnji, mazlumu pomaže, zalutalog na Pravi put upućuje, bolesnoga liječi i izlaz nevoljniku nalazi.

“Kad se u lađe ukrcaju, iskreno se mole Allahu, a kad ih On do kopna dovede, odjednom druge Njemu ravnim smatraju.” (El‐Ankebut, 65)

Neću citirati dove koje bi od tebe otklonile sve boli i nevolje, nego ću te uputiti na sunnet, kako bi se naučio Bogu obraćati. To će te navesti da u svakom trenu budeš s Allahom, da Ga moliš i od Njega se nadaš. Ako to uspiješ, dobio si sve što se ikad moglo dobiti, ali ako u Njega vjeru izgubiš, izgubio si sve. Dova Gospodaru jedan je vid ibadeta. No, potpuna predanost samo Njemu jeste najveći ibadet i on je iznad uslišane dove. Ko na ovakav način shvati umjetnost dove, neće padati u očaj, nemir i brige, jer svi konopci pucaju osim Njegovog užeta. Sve se kapije zatvaraju osim Njegove. On je Najbliži, Onaj Koji sve čuje i Koji se odaziva, i dovu nevoljnika uslišava. On ti naređuje da Ga zoveš, da tražiš od Njega, a ti si nemoćan i zavisan, a On Moćan i Neovisan.

“Pozovite Me i zamolite, Ja ću vam se odazvati!”( El‐Mu’min, 60)

Kada te snađu teške nevolje i kad nastupe gorka vremena, sjeti se Allaha, zovi ime Njegovo, od Njega traži pomoć, podršku i izlaz. Sedždom Mu počast ukaži, tako ćeš steći krunu slobode. Svoje dostojanstvo nađi u pokoravanju Bogu, okitit ćeš se pobjedom. Ruke raširi, dlanove ispruži, riječi prozbori, mnogo od Njega traži. Postojan budi, od Njegove kapije nemoj se odvajati, očekuj Njegovu dobrotu i skoru pobjedu. Neka ti jezik Njegovo ime slavi, lijepo o Njemu misli i samo se Njemu posveti. Sve ovo učinit će te sretnim i uspješnim čovjekom.

_________________________________________

Iz knjige: Ne tuguj / dr. Aid el-Karni

 

 

 

About pozivistine

Pogledaj takođe

Poklon postačima

Imanske poruke postačima. Lekcija  #29 Hvala Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe …