Home / Tekst / Verske teme / Odgoj i duhovnost / Odugovlačenje i odgađanje pridržavanja Allahove vjere

Odugovlačenje i odgađanje pridržavanja Allahove vjere

Prepreke vezane za ustrajnost na istini (1)
 
Odugovlačenje i odgađanje pridržavanja Allahove vjere
 
Mnogi su shvatili vrijednosti ustrajavanja na Istini i prakticiranja vjere, priznajući kako je to sve lijepo, ali oni trenutno nisu još spremni za taj iskorak pod izgovorima da počinju od sljedeće sedmice ili mjeseca, godine… Slavljen neka je Allah, dželle šanuhu, čemu toliko odugovlačenje i odgađanje? Malo je onih koji su ispunili dato obećanje da će početi.
Nego, sada se prihvati ustrajnosti, dragi, i usmjeri svoj život prema Gospodaru prije negoli iščezne prilika. Svaka minuta je bitna, a da ne spominjemo dane i godine u prikupljanju što više dobrih djela za mizan na Sudnjemu danu. Ne provodi uzalud svoje dane. Ko ti, brate, garantira da ćeš poslije imati priliku. Događaju se novine u tvom životu koje će te možda spriječiti.
U stvarnosti, odgađanje sa povratkom Allahu sadrži u sebi opasnost.
Jesu li isti onaj ko je počeo sa prakticiranjem vjere od svoje rane mladosti i onaj ko je to učinio krajem svoga života?
Prema riječima Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pridržavanje u mladosti ima posebnu vrijednost: Sedam vrsta ljudi bit će u Allahovom hladu kad drugog hlada ne bude bilo, A oni su pravedan vladar, mladić koji odraste u pokornosti Allahu, dž.š., itd. (Hadis bilježe Buharija i Muslim)
_______________________________________________
Iz knjige: “Ustrajnost u islamu – vrijednosti i prepreke”, autora šejha Musneda el-Kahtanija

About pozivistine

Pogledaj takođe

Poklon postačima

Imanske poruke postačima. Lekcija  #29 Hvala Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe …