Home / Tekst / Verske teme / Odgoj i duhovnost / Kur’an, vječna mudžiza i knjiga ljepša od svake ljepote

Kur’an, vječna mudžiza i knjiga ljepša od svake ljepote

“Mi Poslanika nismo pjesništvu učili, to mu ne priliči.” (Ja-sin, 69.)
 
Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, nije bio obdaren pjesništvom, niti je to bio njegov stil. On nije imao vremena za besposlice kojima se često bave pjesnici i književnici, jer nije imao bujnu maštu, poput njih. Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, donio je poslanicu, Objavu, u kojoj je svako dobro. On nije bio pjesnik koji je nastojao da se njegova poezija rimuje, niti je bio književnik koji je sanjario po dolinama mašte. Bio je vjerovjesnik bezgrešni. Svaka je njegova riječ dio vjere, svaka je njegova uputa sunnet, utoliko jer je poslan da unaprijedi i spasi svijet, a ne da se, poput pjesnikâ, poigrava s emocijama i osjećajima, niti da sastavlja poeziju, pa uveseljava svijet. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, poslan je s ozbiljnom zadaćom i visokim ciljem:
 
“Kur’an je, doista, govor koji rastavlja istinu od neistine, lakrdija nikakva on nije!” (Et-Tarik, 1 3, 14)
 
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije imao nikakve veze s pjesništvom, koje nije utemeljeno na stvarnosti, niti na dokazu, već na mašti, uobrazilji, zaljubljenosti i lažima, a Svevišnji je Allah zaštitio Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem, od toga.
 
Ne priliči da Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, bude pjesnik koji će pisati poeziju u pohvalu vladarima i zemljama, koji će sastavljati žalopojke zbog nekog događaja u prošlosti… Allah je Poslanika (žrtvovao bih se za njega) poslao radi čišćenja duše od grijehâ i idolopoklonstva, tj. poslan je da svemir oživi imanom. Svaki je njegov uzdah bio zlata vrijedan jer se njegova misija nije mogla odložiti za neko drugo vrijeme, i zato što je donio poruku: “Nema istinskog boga osim Allaha, i Muhammed je Allahov Poslanik.” Stoga bi se ta njegova vječna poslanica obezvrijedila i lišila važne i jasne poruke da mu se nametnulo pjesništvo, koje, kako rekosmo, potiče emocije, ili nešto slično tome, a što je dio naše svakodnevnice.
 
Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, dobio je Kur’an, koji je ljepši od pjesništva i sadržajniji od proze. Kur’an, vječna mudžiza i knjiga ljepša od svake ljepote, ušutkao je pjesnike i književnike, a zadivio učene i Arape, velike poznavaoce jezika.
 
Pjesnik zapisa:
 
“Kad se čovjek predano nečemu posveti,
on se s užitkom u to utopi.
_____________________________________
Aid el-Karni / Na kapiji Objave

About pozivistine

Pogledaj takođe

Poklon postačima

Imanske poruke postačima. Lekcija  #29 Hvala Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe …