Home / Tekst / Verske teme / Odgoj i duhovnost / Dobročinstvo drugima čini te širokogrudnim

Dobročinstvo drugima čini te širokogrudnim

Dobrom čovjeku ljepota je ime, dobrota slika, a dobro hrana. Oni koji čine dobro drugima prvi osjećaju korist i slast tog čina. Nalaze plodove tog dobra u svojim dušama, odgoju, osjećajima te osjećaju širokogrudnost, mir i spokoj.
 
Zbog toga, kada se teške nedaće spuste na tvoju dušu, kada budeš bolom ophrvan, drugima učini dobro. Tako ćeš osjetiti olakšanje i spokoj. Gladnog nahrani, mazlumu pomozi, nevoljnika iz nedaće spasi, bolesnika posjeti, onome ko nema udijeli, i osjetit ćeš kako te sreća ispunjava.
Činjenje dobra poput je miomirisa koji koristi onome ko ga nosi, ko ga prodaje i ko ga kupi. Oni koji čine dobro u srcima uzgajaju plemenito bilje koje će ih liječiti kad naiđu poteškoće.
 
Trajna sadaka jeste i to da se lijepo nasmiješiš i budeš uljudan prema siromasima, “pa makar da vedar i čio budeš kada se s bratom sretneš”. Namrštena lica obznanjuju rat svima onima koje susretnu.
 
Jedna prostitutka zbog toga što je žednog psa napojila iz svoje ruke dobila je za nagradu Džennet, čije je prostranstvo poput Zemlje i nebesa. Naime, Onaj Koji nagradu daje pun je milosti, oprosta, zahvalnosti i dobrote. On voli dobro i neovisan je od bilo čega.
 
O vi koji se nalazite u stalnom nemiru i strahu, uđite u vrtove dobra, posvetite se drugima. Dajte im darove, utješite, pomozite i ugostite ih. Samo tako ćete osjetiti potpunu sreću.
 
“…ne očekujući da mu se zahvalnošćću uzvrati, već jedino žudeći za Licem Gospodara svoga Svevišnjeg, i on će, zbilja, zadovoljan biti!” (El-Lejl, 19-21.)
___________________________________________________
Iz knjige: Ne tuguj / dr. Aid el-Karni

About pozivistine

Pogledaj takođe

Poklon postačima

Imanske poruke postačima. Lekcija  #29 Hvala Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe …