Home / Tekst / Liječenje Kur'anom / „Zašto je sihr „bauk“ o kom se govori šapatom?“

„Zašto je sihr „bauk“ o kom se govori šapatom?“

 

Es selamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.

Kao neko ko se godinama liječio, bio više puta izliječen, ali isto tako duplo više puta opsihren znam kroz šta prolaze svi oni koji imaju problem opsijedanja od strane džinna, koji su opsihreni ili pod uticajem uroka.

Shodno tome- odlučih da započnem seriju postova u kojima ću se truditi da u ime Allaha, koliko mogu, pomognem onima koji se bore sa istim.

Nekako mi se u zadnje vrijeme često nameće pitanje koje i stoji gore navedeno kao naslov teksta i koliko se trudim da se i sama izborim sa onim što mi je Allah poslao kao iskušenje cilj mi je da i svojim sestrama i braći u vjeri pomognem u istoj borbi.

Zbilja, zašto se o sihru šapuće? Naravno da nećemo ići okolo i vikati na sav glas da smo opsihreni ali trebamo upozoravati ljude na to zlo koje se itekako namnožilo na zemlji.

Zašto se opsjednutost krije pa se pravimo da nam ništa nije, a jeste nam, i još uz sve to gledamo da što više ćutimo o tome i da ne zalazimo duboko u tematiku, valjda strahujući od toga da će nas neko pitati „ Kako to da se godinama liječiš a nisi izliječen?“

To nije pitanje koje će vam postaviti onaj koji je ikad makar nešto pročitao o sihru, jer takvi znaju da se sihr može obnoviti, Allahovom voljom, štaviše, većina sihra koji se naprave ljudima bude obnovljena čim njihov proces čišćenja od istog krene uzlaznom putanjom ali na to svakako ne treba obeshrabriti več nas samo naterati da povećamo svoju zahvalnost i predanost Allahu, jer On iskušava one koje voli. Sem obnavljanja znamo i da dužina liječenja zavisi i od toga koliko smo dugo pod uticajem sihra, a prvenstveno od toga KOLIKO JE DUGO ALLAH ODREDIO DA BUDEMO ISKUŠANI ISTIM.

Dakle- ovo svakako nije pitanje na koje, i ako vam ga neko postavi, trebate odgovoriti.

Sledeća stavka bi bila opšte poznata rečenica tipa „ Ljudi će reći da nisam dobar vjernik/ca ako znaju da sam opsihren.“

Apsolutno netačno! Tako nešto bi mogao izjaviti samo onaj koji ne poznaje dovoljno svoju vjeru, jer vjernici znaju, kako se prenosi u vjerodostojnim hadisima, da je Poslanik Muhammed salallahu alejhi we selem bio opsihren i da je povod objave sura Felek i Nas bili Njegova alejhi selatu we selam opsihrenost i podučavanje kako i čime ćemo se najbolje zaštititi od ljudskog i džinnskog zla.

Ukbe ibn Amir r.a. prenosi da je Božiji Poslanik alejhi salatu we selam, rekao: “Onaj koji traži zaštitu, ne može tražiti zaštitu ničim drugim kao što to može sa ove dvije sure.”

Dakle, ako je Muhammed salallahu alejhi we selem kao najbolji čovjek koji je ikada zemljom hodio bio iskušan sihrom ko sam ja, ili ti, pa da ne budemo iskušani istim?

Sihr nije bolest, ni urodjena ni stečena, sihr nije ni mahana, deformitet, sihr nije ni bruka nit sramota niti išta slično.

Sihr je prolazno stanje u koje ste dovedeni zbog nečije pakosti i zlobe, ali ste u tom stanju Allahovom voljom i Njegovom odredbom i kod Njega je lijek pa tražite od Gopodara da vas izliječi i zaštiti time što će te Mu biti pokorni u onome što je zabranio ili dozvolio i time što će te biti strpljivi i zahvalni na onome što vam je Svemogući odredio.

PAŽNJA- Ne razgovarajte o džinnima i njihovom svijetu, to  je manje- više nebitno, ali pričajte o sihru javno, upozorite druge, pomozite im i podržite, uputite na ispravno liječenje, literaturu i prije svega na pokornost Stvoritelju i psihičku stabilnost jer je pokornost Allahu uz psihičku stabilnost ključ uspješnog liječenja i zaštite od sihra. Ovo će svakako biti tema nekog od narednih postova, a do tada molim Allaha da vas pomogne, očisti, izliječi i zaštiti. Amin.

Marina Paljušević, Jul 2018.

About irfan

Pogledaj takođe

Sihr- uticaj i vrste

  Es selamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu. Ibn Kudame, za značenje sihra u šerijatskoj …