Home / Tekst / Liječenje Kur'anom / “Jačina” onih koji liječe Kur’anom i naplaćivanje rukje

“Jačina” onih koji liječe Kur’anom i naplaćivanje rukje

Es selamu alejkum we rahmetullahi we berakatuhu.

Rečenice tipa: “ Ovaj je liječnik slab nemoj kod njega, idi kog tog I tog, on je jači.” Ili “Išao/la sam kod njega ali je slab pa idem kod ovog.”- su rečenice koje sam čula na desetine puta od ljudi sa kojima sam dolazila u kontakt a koji se liječe.

Ovo je ujedno I jedna od konstatacija koja me najlakše ostavlja bez teksta.

Šta vam uopšte znači termin “Slab”?

Slab fizički, ili imanski?

Ako je fizički- pa šta će mu snaga za učenje rukje?

A ako je imanski- Odkud tebi pravo, smjelost I snaga da odmjeravaš , premjeravaš ili komentarišeš nečiji iman? Ili možda poznaješ gajb??

Tvoje liječenje ne zavisi ni od koga osim od Allaha.

Onaj koji uči rukju je poput  “putokaza” koji te usmjerava i pomaže te u liječenju, ulaže svoj trud i vrijeme ne bi li tebi što prije bilo bolje, ali zapamti sad dobro- SAMO ALLAH LIJEČI I SAMO OD NjEGA ZAVISI KAD ĆEŠ BITI IZLIJEČEN.

Preduslovi da bi neko uopšte mogao učiti rukju su ispravno vjerovanje, poznavanje propisa vjere uz pridržavanje istih, poznavanje i tečno učenje Kur’ ana, poznavanje propisa koji se odnose na liječenje Kur’anom, bogobojaznost, lijep ahlak itd.

Nakon ispunjenih preduslova jedina razlika među liječnicima može biti u njihovom iskustvu ili eventualno edukaciji koja se tiče ove tematike.

Što se tiče razlike u terapijama- tu su nijanse u pitanju i one se, uglavnom, svode na ono što je objavljeno u Kur’anu, prenešeno u vjerodostojinim hadisima ili se pokazalo kao efikasno u praksi ( pod ovim mislim na hidžamu, proučeni med, maslinovo ili čorokotovo ulje, telbinu, ispijanje ili kupanje proučenom vodom itd.)

Dakle- manimo se odmjeravanja “snage” liječnika već se posvetimo traženju lijeka od Onoga u Čijoj je ruci sva vlast.

 

Sledeća stavka je rečenica- “KAKO MOGU ONI DA NAPLAĆUJU RUKJU?!!”

Prvo da napomenemo, po Bog zna koji put, da je naplaćivanje rukje DOZVOLJENO Šerijatom i da cijena zavisi od liječnika, bez obzira na to hoćeš li se ti izliječiti ili ne on ti prije učenja kaže cijenu a može naplatiti pet, pedeset ili pet stotina eura i nije griješan.

Kako mogu da naplaćuju?

U ovo potpadaju konstatacije tipa “ Skupa terapija, skupa rukja, ja nemam novca za to itd.”

Kako mogu?? Pa, ja bih naplatila isto a i ti bi, da si liječnik.

Ako novca za ljetovanja, zimovanja, mobilne telefone i ostalo imamo- što ne bismo imali za rukju?

Kad odeš u privatnu kliniku, jer ti je tjeskobno čekati na red u državnu, tad imaš kod ljekara platiti pregled, ali za LIJEČNIKA KUR’ ANOM koji svoje ulaže svoje vrijeme, trud I znanje postavljaš pitanje “ Kako može da naplaćije?” A što ne bi naplatio? I on je čovjek kao ti I ja, I on ima izdataka, I on jede hranu…

 Kako nas nije sramota postavljati takvo pitanje?? Jesmo li svjesni da kao što napadaju nas, džinni još žešće napadaju one koji se trude, Allahovom voljom da nas pomognu u liječenju od opsjednutoti.

Što se tiče priče “Skupa terapija” ja ću vam samo reći. “ Ako gdje nadjete med, ulje itd. besplatno da uzmete uzmite onda- imajte i mene u vidu pa uzmite i za mene.”

Ukoliko zaista nismo u mogućnosti da platimo terapiju ili rukju, to liječniku treba reći, jer naše imovinsko stanje oni ne mogu čitati iz očiju a zasigurno znam da će svaki  od njih, u ime Allaha, obezbijediti besplatnu terapiju za vas I za rukju vam neće ni centa uzeti.

Tako da- sledeći put, prije nego usta otvorimo, razmislimo.

Marina Paljušević

Jul 2018.

 

About irfan

Pogledaj takođe

Sihr- uticaj i vrste

  Es selamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu. Ibn Kudame, za značenje sihra u šerijatskoj …