Home / Tekst / Verske teme / Odgoj i duhovnost / Ustrajnost u islamu uzrokuje primanje dove

Ustrajnost u islamu uzrokuje primanje dove

Vrijednosti i odlike ustrajnosti u islamu (14)

Četrnaesta vrijednost: Uzdizanje stepena, primanje dobrih djela i uslišavanje dove

Fadilet je i to da sve što je rob ustrajniji u vjeri to mu istovremeno uzdiže stepen kod Allaha, njegova dobra djela i dove bivaju primljene. Ustrajni robovi su najiskreniji prema Allahu i u slijeđenju Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a to je, kao što nam je
poznato, i uvjet da bi djelo bilo primljeno, tj. da bude urađeno iskreno u ime Allaha i da je u skladu sa sunnetom Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.
Ovo većinom biva kod ustrajnih, kao što smo već ranije spomenuli i da je ustrajnost najveći uzrok ostvarenja tevhida, i slijeđenja Poslanika i postizanja ljubavi prema njemu.
 
Uzvišeni kaže: “Allah prima samo od onih koji su dobri.” (El-Maide, 27.)
 
Ne primaju se djela svakoga roba koji robuje ili ako čini dobra djela. Uzvišeni Allah prima djela bogobojaznih i ustrajnih, čija su djela iskrena i isključivo urađena radi Njegova zadovoljstva.
Fadilet ustrajnosti je da ustrajnost uzrokuje primanje dove. Svako ko upućuje dovu priželjkuje da njegova dova bude uslišana, ali bude li svačija dova primljena?
Ne, samo biva primljena dova dobrih ustrajnih robova, koji su proveli u djelo sve uvjete koje ona zahtijeva.
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Kad čovjek umre, prekidaju se njegova djela, osim u tri slučaja: trajna sadaka, znanje kojim se (iza njega) koristi i dobro odgojeno dijete koje mu čini dovu.”
U drugom hadisu bilježi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, spomenuo je čovjeka koji je dugo putovao raščupane i prašnjave kose, ruku ispruženih prema nebu i s riječima: “Gospodaru, Gospodaru!”, hrani se haramom i piće mu je haram, njegova odjeća je haram, othranjen je haramom, pa kako da mu se usliši!” (Muslim, 1.015.)
Ovo upućuje da će dova pobožnog i ustrajnog roba u Allahovoj vjeri biti uslišena jer njegova dova nije kao dova drugih ljudi. Svaki od nas ko želi da mu dova bude primljena, neka se potrudi da bude ustrajan i da upotpuni i ispuni njene uslove i adabe.
_______________________________________________________________
Iz knjige: “Ustrajnost u islamu – vrijednosti i prepreke”, autora šejha Musneda el-Kahtanija

 

 

About pozivistine

Pogledaj takođe

Poklon postačima

Imanske poruke postačima. Lekcija  #29 Hvala Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe …