Home / Tekst / Verske teme / Odgoj i duhovnost / Sve živo Allaha slavi

Sve živo Allaha slavi

“I on izvrši smotru ptica, pa reče: Zašto ne vidim pupavca, da nije odsutan? Ako mi ne donese valjano opravdanje, teškom ću ga kaznom kazniti ili ću ga zaklati!’ I ne potraja dugo, a on dođe, pa reče: ‘Doznao sam ono što ti ne znaš, iz Sabe ti donosim pouzdanu vijest. Vidio sam da jedna žena njima vlada i da joj je svega i svačega dato, a ima i prijesto veličanstveni. Vidio sam da se i ona i narod njezin Suncu klanjaju, a ne Allahu ‐ šejtan im je prikazao lijepim postupke njihove i od Pravog puta ih odvratio, te oni ne umiju naći Pravi put pa da se klanju Allahu, Koji izvodi ono što je skriveno na nebesima i u Zemlji i Koji zna ono što krijete i ono što na javu iznosite. Allah je, nema boga osim Njega, Gospodar svega što postoji!’ ‘Vidjet ćemo’, reče Sulejman, ‘da li govoriš istinu ili ne. Odnesi ovo moje pismo pa im ga baci, a onda se od njih malo izmakni i pogledaj šta će jedni drugima reći!'” (En‐Neml, 20‐28)

Zaista je poučno i impresivno kur’ansko kazivanje o pupavcu. Allah, dakle, ovdje pokazuje kako jedna sićušna ptica može imati jako bitnu historijsku ulogu. Spomen o pupavcu ostaje kao vječni primjer za sve naraštaje. Neki učenjaci dive se pupavcu i njegovoj oštroumnosti koja stoji nasuprot velikoj nerazumnosti i oholosti faraona. Faraon je, naime, poricao Allaha kada je bio na vrhuncu blagostanja i moći, pa mu nije pomoglo vjerovanje u posljednjem, teškom momentu njegova života. Pupavac je vjerovao dok je bio u blagostanju, pa mu je to vjerovanje pomoglo kada se našao u nevolji.

Dok se faraon oholio i govorio najgnusnije laži o Allahu i sebe predstavljao kao svemogućeg, pupavac je skrušeno kazao: “Allah je, nema boga osim Njega, Gospodar svega što postoji!” Doista je nesretan onaj čija pamet nije veća od pameti pupavca ili jednog sićušnog mrava. Nerazumnik je onaj ko je u tami, zabludi i ko nikome ne koristi. “Nisu oči te koje ne vide, već srca slijepa u grudima.”

Ako pogledamo u svijet pčela, otkrit ćemo veliku Allahovu blagodat, milost i savršenstvo u stvaranju. U tim malim bićima toliko je dobra i koristi za sve ljude i stvorenja. One savršeno grade kuće, stalno su u pokretu, obilaze cvjetove, u blizini su samo čistih stvari, uzimaju od svijeta najbolje i daju najbolje. Na kraju, vraćaju se s najljekovitijim, najzdravijim i najljepšim napitkom za ljude. One nikad ne griješe u svom putu i imaju sposobnost da prenesu svojim “prijateljicama” tačne koordinate gdje se nalaze cvjetne poljane.

“Gospodar tvoj je pčelu nadahnuo: ‘Pravi sebi kuće u brdima i u dubovima i u onome što naprave ljudi, zatim, hrani se svakovrsnim plodovima, pa onda idi stazama Gospodara svoga, poslušno!’ Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je, uistinu, dokaz za ljude koji razmišljaju.” (En‐Nahl, 68, 69)

Svako ko promisli o ovim primjerima i čudesnim poukama shvatit će kako Svemilosni i Jedini Allah udahnjuje ljepotu i nježnost u svoja stvorenja. Stoga, samo se Njemu moli, Njegovo ime zovi i od Njega pomoć traži. Mi, ljudi, dali smo davno zavjet, da ćemo se klanjati i sedždu činiti samo Allahu, da ćemo samo Njemu zahvaljivati i voljeti Ga. Nadalje, čovjek treba znati kako ti sva ova brojna stvorenja ne mogu doprinijeti ili oduzeti nešto ako ti je to Allah propisao. Svi su oni siromasi i zavisni. Svi oni trebaju Allaha. Svi oni traže opskrbu s nebesa danju i noću. Svi se oni mole za zdravlje, sreću, čast, ugled, imetak i sve ostalo samo Allahu, jer oni ne posjeduju ništa, a Njemu pripada sve.

“O ljudi, vi ste siromasi, vi trebate Allaha, a Allah je nezavisan i hvale dostojan.” (Fatir, 15)

Čovječe, trebaš znati kako te samo Allah može uputiti, pomoći, zaštititi, brinuti o tebi i obilno te darivati. Stoga, samo Njemu robuj. Svoje srce samo Njemu predaj. Samo Njega pitaj, moli, i od Njega traži. Ne zaboravi da se sve stvoreno moli Allahu i zavisi od Njega jer prolazno treba vječno, nemoć treba snagu i oskudica bogatstvo. Sva moć, bogatstvo i vječnost nalaze se samo kod Allaha.

Kada ovo spoznaš i počneš prema ovome živjeti, budi veseo, čini istigfar, skrušeno se moli i čini tevbu. Traži od Njega, dat će ti bilo da je riječ o opskrbi, pomoći ili nečem drugom, a još ako budeš zahvalan, Allah će ti još više uzvratiti.

_________________________________________

Iz knjige: Ne tuguj / dr. Aid el-Karni

About pozivistine

Pogledaj takođe

Poklon postačima

Imanske poruke postačima. Lekcija  #29 Hvala Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe …