Home / Tekst / Verske teme / Odgoj i duhovnost / Položaj srca u odnosu na ostale organe

Položaj srca u odnosu na ostale organe

Srce je vladar ostalih čovjekovih organa i ispravnost cijelog tijela, odnosno dijela koja čine drugi čovjekovi organi, vezana je za ispravnost srca, a isto tako i pokvarenost cijelog tijela vezana je za pokvarenost srca.
Iz tog razloga Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, je i rekao: “Zar u tijelu nema jedan organ, koji, ako je zdrav, zdravo je i cijelo tijelo, a ako je on bolestan, bolesno je i cijelo tijelo?! Zar to nije srce?!” (Buharija, 52; Muslim, 1599.) Znači, ukoliko se srce popravi u imanu, iskaže potpunu ljubav prema svome Gospodaru, Uzvišenom Allahu, voleći sve ono što On Uzvišeni voli i prezirući sve ono što On Uzvišeni prezire, zasigurno će i ostali organi činiti pokornost svome Gospodaru, Allahu, subhanehu ve te’ala, ostavit će činjenje grijeha i svih zabranjenih pa i sumnjivih stvari, boje­ći se da zbog njih ne upadne u harame. Dok, ukoliko se srce onečisti mnogoboštvom i nevjerstvom, ohološću, samodopadanjem, umišljenošću, pretvaranjem, zasigurno će i ostali organi postati griješni i nepokorni Allahu, subhanehu ve te’ala, a kada se udalje od ibadeta Allahu, tada će, usljed pokvarenosti srca, činiti nepravdu i nasilje Allahovim stvorenjima.
Ebu Hurejre, radijallahu anhu, rekao je: “Srce je vladar, a ostali su organi njegova vojska. Pa ako vladar bude dobar, dobra će biti i njegova vojska, a ako se vladar pokvari, pokvarit će se i njegova vojska.” (Ibnul-Kajjim, Miftahu daris-seade, 2/16.)
Selman el-Farisi, radijallahu anhu, rekao je: “Svaki čovjek ima unutrašnjost i spoljašnjost. Onome koji popravi svoju unutrašnjost, Allah će popraviti spoljašnjost, a onome koji onečisti svoju unutrašnjost, Allah će iskvariti spoljašnjost!” (Vidjeti: Ibnul-Mubarek, Ez-Zuhd, str. 17, s dodacima Nuajma b. Hammada.)
Svakodnevno se možemo uvjeriti u ovu činjenicu i vidjeti kako mnogi slušaju savjet, vaz, predavanje, ali na većinu njih taj savjet različito djeluje i ostavlja različite tragove, poput kiše koja se spušta na razne predjele zemlje, pa se jedan predio zemlje natopi vodom, upije u sebe vode koliko mu je potrebno, nakon čega iz njega iznikne svakovrsno bilje kojim se drugi koriste, dok drugi predio zemlje ne upija vodu, nego je zadržava na površini, tako da Allah i u tome dadne korist ljudima, pa je oni piju, poje stoku i zalijevaju usjeve. Isto tako ima predjela na koje se spušta kiša, ali zemlja niti upija vodu niti je zadržava na površini kako bi koristila stvorenjima. Takvi su i ljudi: uče i slušaju Kur’an, slušaju predavanja, pa ima onih na koje učenje i slušanje djeluje, nakon čega oni popravljaju svoju unutrašnjost, njihova srca postaju skrušena i ponizna, pa se to vidi i na njihovoj spoljašnjosti, svoje ophođenje i vladanje usklađuju s time. Ima i onih koji samo nauče napamet Kur’an ili određeno predavanje, ali to ne ostavlja traga na njih, oni se ne mijenjaju, već naučeno dostavljaju drugima, pa se drugi popravljaju i mijenjaju. A ima i onih koji niti uče niti slušaju, pa se i ne okorištavaju, ni oni ni bilo ko drugi od njih. Svi slušaju Kur’an, nadnaravne Allahove riječi, slušaju jezgrovite riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa vidiš jednog kako se mijenja, postaje dobar vjernik, dok se drugi ne mijenja, ostaje kakav je bio i ranije.
___________________________________________
Iz knjige: Djela srca – Hajrudin Tahir Ahmetović, prof.

About pozivistine

Pogledaj takođe

Poklon postačima

Imanske poruke postačima. Lekcija  #29 Hvala Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe …