Home / Tekst / Verske teme / Odgoj i duhovnost / Ono što je u srcu, odslikava se na licu

Ono što je u srcu, odslikava se na licu

Vrijednosti i odlike ustrajnosti u islamu (28)
 
Dvadeset osma vrijednost: Lijep izgled i blistavost lica
 
Plod istikameta je i ono što su učenjaci spomenuli o lijepom izgledu i blistavosti lica na dunjaluku i ahiretu. To je, hvala Allahu, evidentno u pojavnom svijetu.
 
Ono što je u srcu, odslikava se na licu. Kad god insan postigne istikamet, Allah ga počasti vidljivom ljepotom koja isijava iz njegovoga lica.
 
Grijesi, pak, odslikavaju tminu na licu, Allah nas sačuvao od nje.
 
Uzvišeni kaže: “Na njihovim licima su tragovi sedžde.” (El-Feth, 29.)
 
Učenjaci ovaj ajet tumače ovako:
 
“Kad god se poveća intenzivnost ibadeta, lica zablistaju nurom i vanjština odiše prefinjenošću, staloženošću i skrušenošću.
 
Zato što dobro djelo osvjetljava srce, povećava blistavost lica. I ne samo to, nego povećava opskrbu i razlog je da osoba bude voljena među ljudima.” (Pogledaj tefsire Ibn-Kessira i Ibn Sadija, Allah im se smilovao, pri tumačenja predhodnog ajeta.)
 
Šejh Ibn Tejmijje, Allah mu se smilovao kazao je: “Kad god se dobročinstvo i bogobojaznost kod nekog povećaju, time se poveća njegova dobrota i ljepota, a kad god se kod nekoga poveća griješenje i neprijateljstvo, time se povećava ružnoća i odvratnost. Dobro ili loše vremenom se urežu na licu. Koliko je onih čiji izgledi nisu zadivljujući, ali njihova dobra djela povećavaju njihovu ljepotu te je vidljiva blistavost njihovog izgleda…” (Poglavlje “Istikamet”, Ibn Tejmijje, 365/1.)
_______________________________________________
Iz knjige: “Ustrajnost u islamu – vrijednosti i prepreke”, autora šejha Musneda el-Kahtanija

About pozivistine

Pogledaj takođe

Poklon postačima

Imanske poruke postačima. Lekcija  #29 Hvala Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe …