Home / Tekst / Verske teme / Odgoj i duhovnost / Da li želiš zauvijek ostati zdrav, lijep i bogat?

Da li želiš zauvijek ostati zdrav, lijep i bogat?

Da li želiš zauvijek ostati zdrav, lijep i bogat? Znaš da to nije moguće na ovome svijetu, ali jeste na ahiretu. Allah je ovaj svijet učinio prolaznim i nesretnim i nazvao ga igrom, zabavom i varljivim naslađivanjem.

Jedan je pjesnik živio jako oskudno kao mladić. Nije imao ni žene ni para, a silno je to priželjkivao. Tek kada je ostario i osjedio, stekao je mnogo novca i mogao se lahko oženiti. Tada je sve to odbio i svoje jade kazivao na papir.

“Oni će u njemu jaukati: ‘Gospodaru naš, izbavi nas, činit ćemo dobra djela, drukčija od onih koja smo činili.’ ‘A zar var vas nismo ostavili da živite dovoljno dugo da bi onaj koji je trebao razmisliti imao vremena da razmisli, a bio vam je došao i onaj koji opominje? Zato iskusite patnju, nevjernicima nema pomoći!'” (Fatir, 37)

“Život na ovom svijetu nije ništa drugo do zabava i igra, a samo onaj je svijet život, kad bi samo oni znali!” (El‐Ankebut, 64)

Čovjek na ovome svijetu jeste poput putnika koji se malo odmorio u hladu nekog drveta i nastavio svoj put. Ovaj kratkotrajni odmor u hladovini naš je život i slika dunjaluka koji ćemo svi, prije ili kasnije, ostaviti.
_________________________________________

Iz knjige: Ne tuguj / dr. Aid el-Karni

About pozivistine

Pogledaj takođe

Poklon postačima

Imanske poruke postačima. Lekcija  #29 Hvala Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe …