Home / Tekst / Verske teme / Odgoj i duhovnost / Namaz, namaz!

Namaz, namaz!

“O vjernici, tražite sebi pomoći u strpljivosti i obavljanju molitve! Allah je doista na strani strpljivih” (El‐Bekara, 153)
 
Kada te zebnje okruže, tuge okuju i brige ophrvu, odmah klanjaj, molitvu obavi. Tvoja duša će oživjeti i smiraj dobiti. Doista je namaz spas, uz Allahovu pomoć, od svih briga i žalosti. Namaz je utočište od svake nesreće.
 
Kada bi ga nešto brinulo, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao bi: “O Bilale, odmori nas namazom.” Namaz je bio Poslanikova najdraža stvar, najveća sreća i njegov ugled.
 
Ako razmislimo o životima odabranih ljudi i prvaka ovog ummeta, vidjet ćemo kako su oni u teškim situacijama i velikim tjeskobama hrlili namazu, obavljajući ga skrušeno i predano. Namaz im je vraćao snagu, volju i želju da nastave svoj plemeniti put.
 
Salatul‐havf (namaz u strahu) propisan je da se ljudima vrati mir i prisebnost u trenucima straha, kada se crni oblaci nadviju nad sudbinom. Nakon toga oni bi se hrabro suprotstavljali oštricama sablji i odvažno izlazili na megdan. Ovo nam kazuje da je skrušen namaz najbolji smiraj i lijek za duše.
 
Sadašnje generacije, koje se gube i nestaju u brojnim duševnim bolestima, trebaju se upoznati s džamijom, svojim čelom poljubiti tle, sedždu učiniti, kako bi svoga Gospodara zadovoljili. Samo će se tako njihove duše spasit ove bolne patnje. U suprotnom, suze će i dalje brazdati njihova lica, tuga će razarati njihove živce i svijest. Jedina snaga koja im može priskrbiti mir i sigurnost jeste namaz.
 
Najveća blagodat pet dnevnih namaza ‐ ako istinski promislimo ‐ jeste oprost grijeha i uzdizanje našeg stupnja kod Allaha. Pored ovog, namaz je najbolji lijek za naše probleme i bolesti. On u naše vene unosi istančane vrijednosti istinskog uvjerenja ‐ jekina, i naše srce ispunjava zadovoljstvom. Oni koji izbjegavaju džamije i ne obavljaju namaz samo lutaju od tegobe do tegobe, iz jedne tuge prelaze u drugu, poslije jedne nesreće padaju u drugu.
 
“A onima koji ne vjeruju — propast njima! On neće djela njihova prihvatiti.” (Muhammed, 8)
_____________________________________________________________
Iz knjige: Ne tuguj / dr. Aid el-Karni

About pozivistine

Pogledaj takođe

Poklon postačima

Imanske poruke postačima. Lekcija  #29 Hvala Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe …