Home / Tekst / Verske teme / Odgoj i duhovnost / Dova Poslanika, meleka i klanjača

Dova Poslanika, meleka i klanjača

Vrijednosti i odlike ustrajnosti u islamu (18)

Osmanesta vrijednost: Dova Poslanika, meleka i klanjača
Uzvišeni kaže: “Znaj da nema drugog istinskog Boga osim Allaha i traži oprost za grijehe svoje i za vjernike i vjernice…” (Muhammed, 19.)
 
Ovo je počast ustrajnim vjernicima tako što je naređeno Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, da traži oprost za njih kao njihov zagovornik i onaj čije se dove uslišavaju.
 
Uzvišeni kaže: “Meleki koji drže prijesto i oni koji su oko njega veličaju i hvale Gospodara svoga i vjeruju u Njega i mole se da budu oprošteni grijesi vjernicima: ‘Gospodaru naš, Ti sve obuhvataš milošću i znanjem, zato oprosti onima koji su se pokajali i koji slijede Tvoj put i sačuvaj ih patnje u vatri! Gospodaru naš, uvedi ih u edenske vrtove koje si im obećao, i pretke njihove i žene njihove i potomstvo njihovo, one koji su bili dobri, Ti si u istinu silan i mudar. I poštedi ih kazne zbog ružnih djela, jer koga Ti toga dana poštediš kazne zbog ružnih djela, Ti si mu se smilovao, a to će, zaista, veliki uspjeh biti’” (El-Gafir, 7-9.)
 
Vjernicima pokajnicima, sljedbenicima Upute i sunneta Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji ustrajavaju na putu imana, plemeniti meleki čine dove i traže oprost od Allaha za njihove grijehe.
 
Ko se ne okiti njihovim osobinama, osobinama vjernika, neće biti uvršten u blagoslovljene dove meleka.
 
Stoga svako ko klanja čini dovu za sve koji ustrajavaju na Istini da im Allah podari spas i mir.
 
O tome nas je obavijestio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kad nas je podučio kako da učimo na sjedenju u namazu (etehijjatu).
 
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Ko kaže: ‘Neka je spas nama i Allahovim dobrim robovima’, stići će ova dova svakog dobrog roba na nebesima i Zemlji.” (Buhari i Muslim.)
 
Ustrajni u prakticiranju vjere su Allahovi dobri robovi koji vode brigu o Allahovim pravima i pravima Njegovih robova. Oni su najpreči sa ovom velikom dovom moleći Allaha da ih iz Njegove neizmjerne dobrote sačuva svih nedaća.
____________________________________________________________________
Iz knjige: “Ustrajnost u islamu – vrijednosti i prepreke”, autora šejha Musneda el-Kahtanija

About pozivistine

Pogledaj takođe

Poklon postačima

Imanske poruke postačima. Lekcija  #29 Hvala Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe …