LJUBAV

 

Allah je stvorio ljubav kao vezu među stvorenjima zasnovanu na samilosti.

Uzajamno razumijevanje, pomaganje, podrška, podsticanje na dobro, blagost i briga su neizostavni simboli ljubavi.

Zaista je žalosno gledati kako se u današnje vrijeme ljubav među ljudima svela na strast ili interes. Svakom srcu je neophodna ljubav da bi bilo zdravo i čisto od mržnje i pohlepe. Ljubav nisu skupi pokloni, niti večere, niti putovanja, ljubav je pažnja osjećanjima i brigom, a ne novcem.

Uništiše ljudi najdivniji osjećaj svojim egoizmom, ponosom i pohlepom. Oskrnaviše je i ukaljaše za trenutne užitke. Zaboraviše joj istinsku vrijednost, pa ujedno i zaključaše svoja srca, nit vole, niti su voljeni, a onda grcaju i muče se u tami sopstvenog srca i hjeli bi oni da budu voljeni, ali da sami ne daju zauzvrat ništa.

Ne ide to tako, ne možeš uzimati, a da ne daš ništa, ne očekuj plod od biljke koju ne zalivaš. Zar misliš da će ti se pružiti ako i sam ne pružiš, da će ti se olakšati ako sam ne umiješ olakšati, da ćeš biti voljen, a ne znaš voljeti?

Čemu zaključavanje srca? To onda nije srce, to je lična tamnica u kojoj ćeš provesti ostatak čemernog života ukoliko ne otvoriš vrata i ne pustiš ga da voli i da bude voljeno.

Zar treba biti hladan i bezosjećajan, a Allah te je stvorio da budeš nježan i brižljiv? Da li te je strah povrijeđivanja? Pa, ako te njih deset povrijedi naići ce makar jedna osoba koja će biti i prijatelj i podrška, makar jedna osoba vrijedna ljubavi i vremena, ona će zaliječiti rane i vratiće ti vjeru u ljubav i ljude.

Ljubav ne možeš da kupiš, ona nije na prodaju i nema cijenu, nju samo možeš dobiti na poklon ukoliko je i sam daš.

Ljubav nije egoizam niti slabost već hrabrost i snaga – to najbolje znaju oni koji vole i koji su voljeni.

Rekao je Poslanik s.a.w.s. „Ako nekog volite to mu i recite.” (Buhari i Muslim)

 

Isječak iz knjige “Ključ istine”- Marina Paljušević

About irfan

Pogledaj takođe

Poklon postačima

Imanske poruke postačima. Lekcija  #29 Hvala Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe …