Home / Tekst / Verske teme / Odgoj i duhovnost / Kako se održava život srca i šta je njegova korisna hrana?

Kako se održava život srca i šta je njegova korisna hrana?

Znaj da je pokornost za održavanje života srca potrebna isto toliko koliko hrana i piće za održavanje života tijela i da je nepokornost otrov koji neminovno upropaštava srce. Kao što čovjek za održavanje života svoga tijela svakodnevno, u određenim razmacima mora da uzima hranu, isto tako mora da hrani i svoje srce. Ako čovjek greškom uzme pokvarenu ili zatrovanu hranu, mora da je što prije povrati i da tijelo oslobodi od pokvarene hrane i štetnih otrova.

Međutim, zdravlje čovjekovog srca preče je i od zdravlja njegova tijela, jer ako je zdravlje tijela potrebno za sretan život na ovome svijetu, zdravlje i čistoća srca potrebni su mu za častan i sretan život i na ovome i na budućem svijetu. Smrt tijela prekida čovjekovo uživanje blagodati na ovome svijetu, dok obamrlost srca, ne samo da ga lišava uživanja blagodati i na ovom i budućem svijetu nego ga izlaže vječitoj patnji.

Zato je neko od čestitih predaka rekao:

“Kakva li čuda da ljudi oplakuju onoga čije je tijelo umrlo, a ne oplakuju onoga kome je umrlo srce, a smrt srca je teža nego smrt tijela!”

Prema tome, za život srca potrebne su sve vrste pokornosti (ibadeta). Pet najosnovnijih potreba čovjekovog srca, bez kojih ono nema života, su:

  • zikr – neprekidno sjećanje na Uzvišenog Allaha,
  • učenje Kur’ana,
  • traženje oprosta,
  • obraćanje Allahu dovom,
  • donošenje salavata na Vjerovesnika ﷺ
  • i noćni namaz.

Odlomak iz knjige “Lađa Mudrosti – sažetak knjige Bistro more pobožnosti i suptilnosti”

Priredio: Irfan Hajrudin Klica, prof.

Skinite knjigu u PDF-formatu:

Download Now

About pozivistine

Pogledaj takođe

Poklon postačima

Imanske poruke postačima. Lekcija  #29 Hvala Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe …