Home / Tekst / Verske teme / Odgoj i duhovnost / Allah je utjeha svim uplakanim očima

Allah je utjeha svim uplakanim očima

Čovječe, ti koji si se života zasitio, kome su dani postali dosadni i ispunjeni tjeskobom, tugom i očajem, znaj da postoji spas, izlaz i skora pobjeda. Poslije svake noći dan dođe, poslije kiše sunce grane i poslije teškoće nastupe dani sreće.
 
Svuda oko tebe nalaze se skrivene radosti koje nagovještavaju svjetliju budućnost. “Allah svoja obećanja uvijek ispunjava.” Svaka će tjeskoba i tuga proći, a iza nje će uslijediti dani veselja i radosti.
 
“Hvaljen neka je Allah”, govorit će, “Koji je od nas tugu odstranio, Gospodar naš, zaista, mnogo prašta i blagodaran je.” (Fatir, 34)
 
Čovječe, čvrsto uvjerenje – jekin odagnava sumnju, uputa tjera zabludu, razboritost uništava tjeskobu i istina potire laž.
 
Svjetlo istine odagnava tminu očaja, a zadovoljstvo uništava svaku gorčinu.
 
Ljudi, iza pustinje vaših života čeka vas plodna zemlja puna raskoši i sreće.
 
Kur’anske riječi lijek su za sve one koji noćima ne mogu spavati zbog briga, nemira i tuge koja ispunjava njihova srca. “Doista je svitanje blizu.”
 
Allah je utjeha svim uplakanim očima, jer je On pun ljubavi, milosti i oprosta. Samo je On uvijek uz roba Svoga, i samo se On svakoj molitvi odaziva.
 
Vjerniče, spokojan budi, jer ti si s Onim Koji je svemoćan, milostiv i blag prema robovima Svojim. Vjernike lijep kraj čeka i vječna nagrada.
 
Bogatstvo dolazi nakon neimaštine, sastanak nakon rastanaka i uputa nakon zablude.“Ti ne znaš, Allah može poslije toga priliku pružiti.” (Et‐Talak, 1)
 
Neka svi poniženi, potlačeni i obespravljeni znaju da Allah za njih priprema vječne nagrade i skoru pobjedu.
 
Vjernik treba imati najljepše misli o svom Gospodaru, od Njega se nadati oprostu i dobroti jer, On kada kaže: “Budi!”, ono biva. Allah svako obećanje ispunjava, samo On korist donosi i od ljudi otklanja štete.
 
“Molite se ponizno i u sebi Gospodaru svome, ne voli On one koji se previše glasno mole.” (El‐E’raf, 55)
 
Ala ibn Hadremi jednom se izgubio u pustinji sa svojim drugovima. Kada im je nestalo hrane i vode i kada su bili na samrti zbog žeđi, Ala je digao svoje ruke i u dovi molio Allaha lijepim imenima. Nakon nekoliko trenutaka Allah je spustio kišu koja im je donijela spas.
 
“On šalje kišu kad oni izgube svaku nadu i rasprostire blagoslov Svoj; On je zaštitnik pravi i jedini dostojan hvale.” (Eš‐Šura, 28)
 
Čovjek može imati džennet na zemlji i uživati u najboljim blagodatima ako se iskreno preda Allahu, Njegovo ime zaziva, na Njega se oslanja i pouzdaje i nikada Ga ne zaboravlja. Tako žive oni koji su istinski spoznali islam i koji su dostigli najveće stupnjeve u vjerovanju.
 
Srce koje je vezano za Allaha ne može biti tužno i zabrinuto. Grudi koje nose Njegove riječi ne znaju za očaj i tjeskobu. Najteže žive oni koji se na Allaha ne obaziru i koji su Ga zaboravili. Njih čeka kazna i vječna patnja na drugome svijetu.

_________________________________________

Iz knjige: Ne tuguj / dr. Aid el-Karni

About pozivistine

Pogledaj takođe

Poklon postačima

Imanske poruke postačima. Lekcija  #29 Hvala Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe …