Home / Tekst / Verske teme / Odgoj i duhovnost / Vrata pokajanja su uvijek otvorena

Vrata pokajanja su uvijek otvorena

Znaj, ti koji si pretjerao u grijesima, da je tevba, pokajanje od grijeha vraćanjem Onom Ko pokriva sramote i ko zna skriveno, početak puta onih koji žele da se pomjere s mrtve tačke i napreduju i da je to osnovni kapiral uspješnih. To je prvi korak želioca i ključ popravka zabludjelih. Budi svjestan da je to početak buđenja i traganja za spasenjem. Znaj da Uzvišeni Allah, čija milost obuhvata svaku stvar, nije ostavio Svojim robovima prostora za beznađe ili gubitak nade u Njegovu milost. On zna da Njegovi robovi griješe i da čine prijestupe i da im je, u svakom trenutku, potrebna Njegova milost i oprost… Zbog toga je On, Uzvišeni, otvorio veličanstvenu kapiju svakom onom ko želi da se pokaje. Vjerovjesnik, alejhissalatu vesselam, je rekao: “Tevba ima kapiju koja je široka koliko je između istoka i zapada i neće biti zatvorena sve dok Sunce izađe sa zapada.” (Taberani u El-Kebir, a Albani ga ocjenjuje kao dobar u Sahihul-džami’, 2177.)

Međutim, tevbu poželi samo onaj koga Allah podrži. Svaki čovjek griješi, ali se kaje samo onaj ko je dobar. Poslanik, alejhissalatu vesselam, je rekao: “Svaki čovjek je neko ko mnogo griješi, a najbolji među onima koji mnogo griješe su oni koji se mnogo kaju.”  Allahu, tako Ti Tvoje milosti, plemenitosti i blagosti, učini nas od njih, kao i one koji čitaju i slušaju ovo.

Tevba je da se musliman griješnik pokaje svojim jezikom i srcem i da organima ostavi griješenje. Tevba je trajna obaveza, jer čovjek nije oslobođen i pošteđen griješenja. Ako i ne čini grijeh organima, nije pošteđen srčane pomisli na grijeh. Ako je pošteđen i toga, nije pošteđen šejtanskog nagovaranja da se zauzme različitim razmišljanjima koja će ga odvesti od spominjanja Allaha. Ukoliko je pošteđen i toga, nije pošteđen nemara i nedovoljnog znanja o Allahu i Njegovim svojstvima i djelovanju. Sve su to nedostaci i njih niko nije oslobođen. Ljudi su različiti po pitanju količine i vrste nedostataka, ali u osnovi svako ih ima.

Iz knjige: “Enciklopedija islamskog ponašanja” – Ejmen Ahmed Muzejjen

 

About pozivistine

Pogledaj takođe

Poklon postačima

Imanske poruke postačima. Lekcija  #29 Hvala Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe …