Tajna upute

Istinsku sreću i uputu osjetit će samo onaj ko slijedi Pravi put, koji nam je ostavio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i koji nas vodi do Dženneta:
 
“…i na Pravi put ih usmjerili.” (En‐Nisa, 68)
 
Sreća onih koji su na Pravom putu ogleda se u tome da su oni sigurni u sretan kraj. Takvi su ljudi radosni u svakom trenu svog života, vezani za Allahovo obećanje i zadovoljni Njegovim određenjem. Iskreni sljedbenik Pravog puta zna da je uputa dar od Gospodara, i da je taj put pokazao Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, koji je sačuvan od grijeha, samo istinu govori, sa zlim se ne druži, od šejtana i svakog zla i pakosti zaštićen je.
 
“Uz svakog od vas su meleki, ispred njega i iza njega ‐ po Allahovu naređenju nad njim bdiju.” (Er‐Rad, 11)
 
Sretnik na Pravom putu stalno osjeća radost jer zna da ima Gospodara, Knjigu, Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kao uzora. Njegovo srce ispunjeno je nurom i on zna da hodi džennetskim ljepotama radeći i natječući se u dobru.
 
“To je Allahovo uputstvo na koje On ukazuje onima kojima hoće od robova Svojih. A da su oni druge Njemu ravnim smatrali, sigurno bi im propalo ono što su činili.” (El‐En’am, 88)
 
Prijatelju moj, ko se to na tamu žali,
u mom srcu nur Božiji gori,
koji svugdje put mi krči.
 
Dakle, postoje dva puta. Jedan vodi Džennetu, drugi Džehennemu. Oba puta vode kroz dunjaluk, i na njima čekaju strasti. Oni koji idu Džehennemu, predaju se strastima. Drugi ih pak izbjegnu i, uz Božiju pomoć, stignu do svoje odrednice ‐ Dženneta. Onaj ko ide Pravim putem, usto, ne osjeća nikakve brige, nemir ili tugu na svom putu.
___________________________________________
Iz knjige: Ne tuguj / dr. Aid el-Karni

About pozivistine

Pogledaj takođe

Poklon postačima

Imanske poruke postačima. Lekcija  #29 Hvala Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe …