Home / Tekst / Verske teme / Odgoj i duhovnost / Rahatluk je u Džennetu

Rahatluk je u Džennetu

“Mi čovjeka stvaramo da se trudi” (El‐Beled, 4)

Kada su ga upitali za odmor i rahatluk, Ahmed ibn Hanbel reče: “Tek kad čovjek kroči u Džennet, osjetit će rahatluk, odmor i spokoj.”

Iako znaš da ovaj je svijet pun gorčine i poroka,

ti želiš da bezbrižan budeš i da on bude čista poljana.

Jedan moj prijatelj iz Nigerije, koji je sa mnom studirao i bio mi jako odan, kazao mi je kako ga je majka često budila u posljednjoj trećini noći, pa bi joj on govorio: “Pusti me, majko, da se malo odmorim.” “Ja te budim zbog odmora, jer ako uđeš u Džennet, odmarat ćeš se.”

Poznati učenjak i vrli prethodnik, Mesruk, često je spavao na sedždi. Kada su mu kazali da malo odmori svoju dušu, on im je odgovorio: “Pa, ja to i želim.”

Prema patnji idu oni koji se žele odmoriti tako što će izostavljati dužnosti. Odmor se osjeća kada čovjek uradi dobro djelo, koristi ljudima, pravilno iskorištava vrijeme i približava se Allahu.

Krivovjernik želi samo ovaj svijet, pa, stoga, i odmor na njemu. Za njih Allah kaže:

“A i ovi ne čekaju do jedan zvuk roga koji neće biti potrebno ponoviti, i govore: ‘Gospodaru naš, požuri kazni nas, prije Dana u kojem će se račun polagati!'” (Sad, 14, 15)

Mufessiri kažu da se njihovo požurivanje odnosi na opskrbu i uživanje prije Sudnjeg dana.

U Kur’anu se za ovakve ljude upotrebljava izraz “oni koji vole prolazni svijet”, jer oni ne razmišljaju o budućnosti i tako je gube. Sva su njihova djela isprazana i beskorisna.

Prolaznost je narav i glavna karakteristika ovog života. Vode su ovoga svijeta mahom nečiste, dani prevrtljivi: jedan je za tebe, drugi protiv tebe. Danas si bogat, a sutra siromah.

Muči se i pati onaj ko za ovim svijetom trči,

a opet u kaburu zemnom sâm završi.

Međutim njihov kraj opisan je u Kuranu: “Oni će, poslije, biti vraćeni Allahu, svome istinskom Gospodaru. Samo će se On pitati i On će najbrže obračun svidjeti.” (El‐En’am, 62)

_________________________________________

Iz knjige: Ne tuguj / dr. Aid el-Karni

About pozivistine

Pogledaj takođe

Poklon postačima

Imanske poruke postačima. Lekcija  #29 Hvala Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe …