Home / Tekst / Verske teme / Odgoj i duhovnost / Radosna vijest vjernicima od Allaha

Radosna vijest vjernicima od Allaha

“Allah će, sigurno, poslije tegobe last (olakšanje) dati” (Et-Talak, 7.)

U ovome je radosna vijest vjernicima od Allaha, Čije su riječi najistinitije.

On je, iz Svoje mudrosti, uspostavio zakon da poslije tegobe dođe last (olakšanje) i da nevoljnici i obespravljeni dočekaju olakšanje; njima je u ovom ajetu velika utjeha. Ovaj je ajet veliki poklon onome ko je nepravedno utamničen – da je blizu rješenje njegova položaja, da će uskoro biti na slobodi. Ajet je velika utjeha bolesniku, pa neka zna da će ubrzo ozdraviti. Treba znati da su prilike promjenjive i da, naprimjer, crni oblaci koji donose oluju u sebi na svojim krajevima ipak sadrže kišu.

Poslije tegobe dođe dvostruka last, pa neka čovjek zna da mukama ima kraja, da poslije tegobna života uslijedi užitak. Da je strah uvijek prisutan, ljudi bi poumirali od muke – poslije bojazni je sigurnost i smiraj; da tuga neprestano traje, život bi bio nezamisliv – poslije tuge dođe radost i raspolo­ženje; da je očaj uvijek prisutan, život bi bio sasvim narušen – poslije očaja pojavi se nada, pa zato ne gubi nadu u Allahovu milost. Nemoj se nadmetati uobraziljom niti ružnim mislima, progledaj očima nade da vidiš svijet u lijepom svjetlu i sreću koja će kad-tad doći, da osjetiš Božiju pažnju i blagost.

Ne brini se, Allah je uz tebe, pa svoje brige saperi u rijeci oslonca na Allaha: “…a u Allaha se pouzdajte, ako ste vjernici!” (El-Maida, 23). Sjeti se da ti je Allah dovoljan i da je On divan zaštitnik. S druge strane, čuvaj se šejtanovog lažnog obećanja, jer on straši ljude siromaštvom i navodi na nemoral, pouzdaj se u Allahovo istinito obećanje: “…a Allah vam obećava oprost i nagradu Svoju; Allah je neizmjerno dobar i zna sve.” (El-Bekara, 268)

Ne dozvoli da te tegoba savlada, već se raduj blistavoj budućnosti, znajući da te Allah, dželle šanuhu, nije iskušao da bi te uništio niti da bi te ponizio, nego da bi osjetio tegobu, pa se probudio iz svog nemara, a sve, opet, kako bi, podnoseći kušnju, osjetio vrijednost blagodati, ili kako bi u bolesti znao cijeniti zdravlje, ili da bi u tamnici znao cijeniti slobodu, ili kako bi gladan i i iznuren znao vrijednost hrane i udobnosti, pa bio zahvalan i ne zaboravljao Gospodara.

Ti, čovječe, ne znaš šta je bolje, a Allah je mudar i blag u svemu što ti daje. On sve zna, On je najmudriji, On prema robovima postupa na najblaži način… Zato budi zadovoljan kombinacijom koju ti Allah, dželle šanuhu, dâ, i čvrsto znaj da ti sâm sebi ne bi bolje izabrao. Ti ne posjeduješ znanje, potrebit si i slab, a Allah je Sveznajući, bogat, jak i milostiv.

“Možda će kušnje nestati, a nas u životu samo ‘možda’ prati.

Ne strahuj zbog kušnje od koje teško ti je, Allah će ti izlaz iz nje,

kad se najmanje nadaš, dati.”

_____________________________________
Aid el-Karni / Na kapiji Objave

About pozivistine

Pogledaj takođe

Poklon postačima

Imanske poruke postačima. Lekcija  #29 Hvala Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe …