Home / Tekst / Verske teme / Odgoj i duhovnost / Koliko smo nezahvalni

Koliko smo nezahvalni

Ko Allahu ne zahvaljuje na pitkoj vodi neće to učiniti ni kada bude imao bogate dvorce, raskošne vrtove, skupe automobile i brojno blago.

Kako ćeš se zahvaliti za veliko dobro, kad ne uspijevaš to učiniti za male stvari! Ko nije zahvalan Allahu na nasušnom kruhu takav će biti i kad bude uživao u slasnim jelima.

To je licemjerna narav u ljudima, a Allah je spominje u Kur’anu u suri Tevba: “Ima ih koji su se obavezali Allahu: Ako nam iz obilja Svoga dadne, udjeljivat ćemo, zaista, milostinju i bit ćemo, doista, dobri!’ A kad im je On dao iz obilja Svoga, oni su u tome postali škrti i okrenuli se — a oni ionako glave okreću.” (Et‐Tevba, 75-76)

Ovakve ljude svakodnevno srećemo i čudimo se kako su obijesni i ljuti na Gospodara, a žive u zdravlju, obilju i veselju. Njihova su srca prazna i oni su bezosjećajni. Upravo se zato njihove želje neće ostvariti ni kada steknu najveća bogatstva i budu najslavniji.

Kada smo bosi, kažemo da ćemo postati zahvalni kada nam Allah dâ obuću. Kad imamo obuću, zahvalu odgađamo dok ne dobijemo automobil i tako u nedogled.

Sve više tonemo u zaborav, a tako smo ovisni o Allahu i Njegovoj pažnji.

_________________________________________

Iz knjige: Ne tuguj / dr. Aid el-Karni

About pozivistine

Pogledaj takođe

Poklon postačima

Imanske poruke postačima. Lekcija  #29 Hvala Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe …