Home / Tekst / Verske teme / Odgoj i duhovnost / Ko ustraje u Allahovoj vjeri, bit će sačuvan od svih dunjalučkih i ahiretskih nedaća i iskušenja

Ko ustraje u Allahovoj vjeri, bit će sačuvan od svih dunjalučkih i ahiretskih nedaća i iskušenja

Vrijednosti i odlike ustrajnosti u islamu (1)

Prva vrijednost: Za njih straha nema

Uzvišeni Allah kaže: “Oni koji govore: ‘Naš Gospodar je Allah’ i ustraju na Pravom putu, za njih straha nema, i ni za čim nek ne tuguju; oni će stanovnici Dženneta biti, u Njemu će vječno boraviti, i to će im biti nagrada za ono što su radili.” (El-Ahkaf, 13-14.)

Ovo je Allahovo obećanje koje On doista neće iznevjeriti i radosna vijest ustrajnima.

“Za njih straha nema”; učenjaci kažu: Za njih straha nema na ovome svijetu, a i na ahiretu. Ko ustraje u Allahovoj vjeri, bit će sačuvan od svih dunjalučkih i ahiretskih nedaća i iskušenja.

Obično ljudi na ovom svijetu žive u strahu i neizvjesnosti, dok se ustrajni i nepokolebljivi rob u Allahovoj vjeri osjeća sigurnim i zaštićenim. Kako i ne bi kad je njegovo srce ispunila ljubav prema Allahu, Njegovo veličanje, lijepo mišljenje o Njemu, oslanjanje i pouzdanje u Njega, subhaneh, i radost ostvarenju obećanih blagodati koje je Uzvišeni pripremio iskrenim i pokornim robovima. On se ne plaši onoga što ljude inače zastrašuje u životu, kao što su bolest, siromaštvo ili strah od neprijatelja, ni briga, a ni tuga, niti bilo šta drugo na ovom svijetu. Isto tako, i na ahiretu siguran će biti od svega što će u ljudima strah buditi.

Uzvišeni kaže: “Neće ih brinuti najveći užas, nego će ih meleki dočekati: ‘Evo ovo je vaš dan, vama obećan.’” (El-Enbija, 103.)

Dakle, ovo je Allahovo obećanje, a doista Allah ne krši Svoje obećanje. Blagodati i svako dobro od Milostivog i Samilosnog pripadaju svakome ko ustraje u vjeri.

Iz knjige: “Ustrajnost u islamu – vrijednosti i prepreke”, autora šejha Musneda el-Kahtanija

About pozivistine

Pogledaj takođe

Poklon postačima

Imanske poruke postačima. Lekcija  #29 Hvala Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe …