Home / Tekst / Verske teme / Odgoj i duhovnost / Ko radi Allaha ostavi nešto, Allah će mu bolje nadomjestiti

Ko radi Allaha ostavi nešto, Allah će mu bolje nadomjestiti

Prepreke vezane za ustrajnost na istini (5)

Položaj

Budi ustrajan u prakticiranju Allahove vjere, dosljedan, zbližavaj. Budi bogobojazan onoliko koliko si u stanju i ne odugovlači, makar te to dovelo dotle da moraš ostaviti ili promijeniti svoj posao.

Ko radi Allaha ostavi nešto, Allah će mu bolje nadomjestiti, kao što nas je o tome obavijestio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem.

Srah od gubljenja pozicije je šejtanovo zastrašivanje ljudi.

Poznajem osobu koja je bila distributer cigareta za jednu kompaniju, radio ono protiv čega se bori cijeli svijet danas. Primao je plaću otprilike trinaest hiljada rijala mjesečno i imao je auto na usluzi tokom čitavog dana, pa kad je spoznao put Istine, rekao je sam sebi: “Ne vrijedi da nastavim ovaj posao, on mi nije dopušten”. Neki su ga grdili, odvraćajući ga da ne napusti posao, ali on se nije osvrtao i radi Allaha ga ostavio.

Šta se zbilo s njim? Allah mu je olakšao zaposlenje u jednoj od humanitarnih organizacija, gdje je radio na odjelu mjesečnog prikupljanja humanitarnih sredstava. U kratkom periodu uspio je sklopiti ugovore sa kompanijama i drugim ustanovama kojima je prije razvozio cigarete da podrže projekat mjesečnim prilozima. Uspio je godišnje ostvariti milion i po rijala za humanitarnu organizaciju. Pogledaj kako mu je Allah dao da postane pozivač i upućivač ljudi na dobro, imajući za to nagradu od Allaha, dž.š., a primao je mjesečno sedam hiljada rijala, nakon toga je bio imam u jednom mesdžidu i imao sam priliku klanjati za njim.

_______________________________________________

Iz knjige: “Ustrajnost u islamu – vrijednosti i prepreke”, autora šejha Musneda el-Kahtanija

About pozivistine

Pogledaj takođe

Poklon postačima

Imanske poruke postačima. Lekcija  #29 Hvala Allahu, salavat i selam na Poslanika, njegovu porodicu, ashabe …