Home / Tekst / Ostalo (txt) / Donošenje salavata (blagosiljanje) na Poslanika ﷺ

Donošenje salavata (blagosiljanje) na Poslanika ﷺ

Allah I kaže: Allah i meleki Njegovi blagosiljaju Vjerovjesnika. O vjernici, blagosiljajte ga i vi i šaljite mu selame (pozdrave). (Kur’an, 33:56)

Allahovo blagosiljanje Vjerovjesnika ﷺ znači njegovo hvaljenje u društvu meleka, a njegovo blagosiljanje od strane ljudi i meleka znači njihova dova za njega.

Ibnul-Kajjim kaže: Ako Allah i Njegovi meleki njega blagosiljaju, blagosiljajte ga i vi, jer nikome nije preče da ga blagosilja i pozdrave mu više šalje, nego vama, zato što vam je on, zahvaljujući blagodarnosti svoga poslanstva i svoje misije, pružio čast i dobrobit i ovoga i onoga svijeta.

Vjerovjesnik ﷺ je rekao: Ko na mene donese jedan salavat, Allah će na njega donijeti deset. (Muslim) I kaže: “Ko na mene donese jedan salavat, Allah će na njega donijeti deset salavata, poništiti mu deset loših djela i uzdići ga za deset deredža.” (Ahmed, Nesai’) I, također je rekao: Ponižen je čovjek u čijem se prisustvu spomenem, pa me ne blagoslovi. (Tirmizi, Hakim)

 Kako se Vjerovjesnik blagosilja?

Najpoznatiji salavat je:

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ، وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ، كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى إِبْرَاهِيمَ، وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيمَ، إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ، وَبَارِكْ عَلَى مُحَمَّدٍ، وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ، كَمَا بَارَكْتَ عَلَى إِبْرَاهِيمَ، وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيمَ، فِي الْعَالَمِينَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ

Allāhumme salli ‘alā Muhammedin ve ‘alā āli Muhammed kemā sallejte ‘āla Ibrāhīme ve ‘āla āli Ibrāhīme, inneke Hamidūn Medžīd. Allāhumme bārik ‘alā Muhammedin ve ‘alā āli Muhammed kemā bārekte ‘alā Ibrāhīme ve ‘alā āli Ibrāhīme, inneke Hamīdun Medžīd.

Allahu, podari svoj salavat Muhammedu i porodici Muhammedovoj, kao što si podario Ibrahimu i porodici Ibrahimovoj, Ti si, uistinu, Hvaljeni i Slavljeni. Allahu, podari bereket Muhammedu i porodici Muhammedovoj, kao što si podario Ibrahimu i porodici Ibrahimovoj, Ti si, uistinu, Hvaljeni i Slavljeni. (Muttefekun alejhi)

Koristi i plodovi od donošenja salavata na Poslanika ﷺ su:

 1. Pokoravanje zapovijedi Uzvišenog Allaha.
 2. Zasluživanje za svaki salavat donesen na Vjerovjesnika ﷺ deset salavata od Uzvišenog Allaha.
 3. Zasluživanje Vjerovjesnikovog ﷺ zauzimanja (šefa’ata) na Sudnjem danu.
 4. Zasluživanje rasterećenja od briga.
 5. Onaj ko blagosilja Vjerovjesnika ﷺ zaslužuje lijep spomen i blagoslov od Uzvišenog Allaha.
 6. Sve što se Poslanik ﷺ više blagosilja, ljubav je sve jača.

Najodabranije prilike za donošenje salavata na Poslanika ﷺ su:

 1. Najvažnija i najdokazanija prilika za blagosiljanje Vjerovjesnika je na zadnjem sjedenju (tešehhudu) u namazu.
 2. Za vrijeme dženaze namaza poslije drugog tekbira.
 3. Kada se spomene Allahov Poslanik ﷺ.
 4. Prilikom ulaska u džamiju i izlaska iz džamije.
 5. Poslije slušanja ezana, jer je Allahov Poslanik ﷺ rekao: Kada čujete mujezina, ponavljajte ono što on izgovara, a zatim me blagoslovite, jer ko mene blagoslovi jednom, Allah će njega blagosloviti deset puta. Zatim zamolite Allaha da mi da visok položaj u Džennetu (El-Vesile) jer je to mjesto u Džennetu koje zaslužuje samo jedan Allahov rob, a ja se nadam da ću to biti ja. Ko za mene zamoli to mjesto u Džennetu, zaslužio je moje zauzimanje (šefa’at) za njega na Sudnjem danu. (Muslim)
 6. Prilikom upućivanja dove.
 7. Petkom.

Odlomak iz knjige “Lađa Mudrosti – sažetak knjige Bistro more pobožnosti i suptilnosti”

Priredio: Irfan Hajrudin Klica, prof.

Skinite knjigu u PDF-formatu:

Download Now

About pozivistine

Pogledaj takođe

Gdje se izgubila ljubomora, gdje se izgubio stid!?

Prije svega tražim halala svakom onom koji se osjeti neprijatno zbog ovoga što će pročitati, …