Home / Tekst / Ostalo (txt) / Gdje se izgubila ljubomora, gdje se izgubio stid!?

Gdje se izgubila ljubomora, gdje se izgubio stid!?

Prije svega tražim halala svakom onom koji se osjeti neprijatno zbog ovoga što će pročitati, ali ne sumnjaj da ti želim samo dobro! Zato molim Allaha da me učini iskrenim, te da ovo bude radi Njega. Naime, ne mogu da shvatim ljude, pogotovo braću, koji dozvoljavaju svojim ženama da ‘vise’ po društvenim mrežama. Zar nisi ljubomoran dragi brate, da ti žena udara lajkove ili srca drugim muškarcima!? Zar možeš prihvatiti da ti ženi udaraju lajkove ili srca drugi muškarci!? Zar je normalno da se tvoja žena raspravlja po fejsbuku ili privatno razgovara sa drugim muškarcima…??? Bolje ti je da tastaturu pojedeš, nego da takvo nešto dopuštaš. Budi muškarac! Zar nemaš ljubomore? Pitaš se zašto nema ljubavi i slasti u braku!? Zato što ni ti ni tvoja hanuma ne čuvate Allahove granice!!!

Žena koja visi po društvenim mrežama, ne može da bude mirna, živjeće u virtuelnom svijetu koji joj postaje preči od tebe, gledaće napuhane muškarce, uživaće u lajkovima i komentarima, lažnim komplimentima… Koliko je samo puklo brakova zbog ovih stvari!?

Ti brate, od svih stvorenja, treba da budeš centar SVIJETA tvoje žene, najbitnija stvar u njenom životu. Batali se i ti fejsbuka, osim ako nije vezano za neki posao ili veliki hajr. Sate koje uprazno provodiš (često u haramu), iskoristi da izvedeš hanumu na piknik, uvedi malo romantike u život, igraj se sa hanumom, posveti se porodici, približavjate se Allahu… Allah je darovao ženu kad je u prsa njezinoga muža usadio ljubomoru. Ljubomora je da čovjek zaštiti žene i da ih čuva od nasrtaja pokvarenjaka.

Nažalost, još u gorem halu su oni koji postavljaju slike svojih žena, sestara, ćerki… PITANJE: KOME JE REKLAMIRAŠ DRAGI BRATE?SESTRO KOME SE REKLAMIRAŠ? Zar niste čuli za: ZAVIST, UROK, SIHR… 

Alija, r. a., rekao je grupi ljudi: “Zar se ne stidite? Zar niste ljubomorni? Ostavljate svoje žene među muškarcima; one gledaju u njih, a oni gledaju u vaše žene!” Sjećam se da sam na početku mog studiranja u Rijadu, u avionu upoznao hrvata koji igra fudbal u nekom malom mjestu između Rijada i Qassima, i nakon kratkog razgovora uzeo nam je pokazivati sliku svoje žene, i govoriti kako mu ovdje nije lako, kako u mjestu gdje živi ne može vidjeti lice ni jedne žene, pa je sa uzbuđenjem rekao: “Ako nekoj oči vidiš, kao da si je bez odjeće video.”

Svako razuman zna da je centar ljepote i iskušenja kod žene u njenom licu, i to je ono što ljudi traže da vide, i po njemu se prepoznaje da li je žena lijepa ili ne. Nekada su se romani i poezija pisali radi lica, i ono se ljubomorno čuvalo, i bilo nešto nedostižno. A danas se mnogi naši muslimani ponašaju poput ovog nemuslimana, nemaju nikakve ljubomore, i slike njihovih žena su svima NA IZVOLITE . Da nas Allah sačuva od toga!

Rekao je Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Zaista je Allah trojici zabranio Džennet: notornom alkoholičaru, onome koji je nepokoran svojim roditeljima i onome koji nema ljubomore i odobrava u svojoj porodici pokvarenost (nevaljalost).” (Ahmed, a šejh Albani rekao je da je hadis vjerodostojan, Sahihu Džamia, 3052)

Još gore od ovoga jeste oni koji su ostavili svoje žene da rade i da se osamljuju sa muškarcima. Stomak da se čovjeku prevrene kada pročita pitanje koje je jedna sestra postavila šejhu Safetu Kuduzoviću. Naime ona pita: “Da li da poslušam muža što mi zabranjiva da pričam sa jednim prijateljom taj prijatelj je jednoga dana pit’o me da sa njim imam odnose on je star 40god a meni 24god normalno ja sam ga odbila jer sam mu rekla da je to grijeh kasnije sam rekla mužu koji se je naljutio na njega i zabranjiva i meni da mu nazovem selam jer on radi u bolnici kao i ja Allah vas nagradijo za trud.” LA ILAHE ILLALLAH!

Uzmite i klanjajte sebi dženazu odmah. Ovo je naš hal, ništa se ne čudite…

A zar želiš da i tebe slično snađe?

Budi muškarac, vjernik, koji čuva Allahove granice, čuvaj svoju porodicu, ona će biti onakva kako se ti o njoj budeš brinuo, okreni novi list u svom životu, ispravi pogrešno, zahvaljuj Allahu na blagodatima, i posavjetuj bližnje… I na kraju, ne zamjerite…

Molim Allaha da sve nas sačuva ovakvih stvari i da nam popravi stanje. AMIN!

Irfan Hajrudin Klica, prof.

About pozivistine

Pogledaj takođe

Kratki odgovori na neke prigovore i izgovore

Uzvišeni Allah kaže: „I neka među vama bude onih koji će na dobro pozivati i …