Home / Tekst / Prihvatili su islam / Verovala je u gurue i mrzela islam a onda je pronašla istinu…

Verovala je u gurue i mrzela islam a onda je pronašla istinu…

Sikizam je osnovao Guru Nanak (1469-1539 n.e) koji je prvi od 10 gurua sikizma, loze svetih nastavnika koja se nastavlja sve do kraja 17. veka. Gurui su shvatili da su medijatori božanske blagodati. Sikizam je nastao u Pendžab regionu severozapadne Indije, gde je povukao elemente iz Bhakti hinduizma i islamskog sufizma te se razvio u prepoznatljivu versku tradiciju u sopstvenom pravcu. Siki veruju da se oslobođenje od karmičkog ciklusa ponovnog rađanja javlja spajanjem ljudskog duha sa sveobuhvatnim duhom Božijim. Sika muškarci su prepoznatljivi po svojim dugim bradama i turbanima – koje nose da pokriju kosu koju po tradiciji ne bi trebalo da šišaju. Njihovo versko obožavanje podrazumeva promišljanje božanskog Imena. Krajnje božanstvo je poznato po nekoliko imena: Sat (istina), Sat Guru (Guru Istine), Akal Purakh (bezvremeno biće), Kartar (kreator), i Vahi – Guru (“pohvale Guruu”). Koncentrišući se na Božije Ime (ili više naziva), Siki veruju da čovek pobeđuje ego i sjedinjuje se sa Bogom. Kompilacija spisa sikizma, Adi Granth, započeta je 1604. od strane Petog Gurua. Poslednji od deset gurua, guru Gobind Sing, najavio je da će on biti poslednji lični guru i da nakon toga, Siki će da posmatraju Adi Granth (guru Granth Sahib) kao svog učitelja. Ova sveta knjiga se smatra živim otelotvorenjem svih deset gurua i stoga fokusom obožavanja u svim hramovima Sika i lokalnim gurudvaras ili svetilištima.


Prva stvar sa kojom želim započeti jeste da se obratim onome ko je možda pomislio da lažem i da se pretvaram, da sam izmislila ovu priču. U stvari nisam, znam da će Siki reći mnoge stvari, i znam da će moji muslimani braća i sestre (neki, a ne svi) pomisliti u sebi „baš, haha“ sik prešla na Islam.

Ali moj prelazak nije ništa što treba poturati drugima u lice ili diskriminisati time druge. Postavila sam ovu priču za one sike koji razmišljaju o prelasku ali nisu sigurni ili trebaju nekoga sa kime bi se povezali. Jer ja sigurno znam da sam imala to, učinilo bi mi stvari jasnije i mnogo ranije.

Odrasla sam u veoma religioznog sikskoj porodici u Kanadi. Iako moji roditelji nisu bili Amrit Šak bili su puno religiozni, isto tako sam bila i ja. Redovno sam išla u bogomolje i redovno obavljala Seva molitve. Ali nisam se svega držala dosledno (jela sam meso, sekla kosu), ali uprkos tome bila sam više religiozna nego većina mladih sika.

Dok sam odrastala totalno sam mrzela muslimane. Ne mogu ni ukazati koliko sam ih zaista mrzela, mrzela sam Islam i sve što ga je predstavljalo. Isto tako sam svima govorila da ih mrze. I to je ustvari uspelo sa mojim rođacima, porodicom i prijateljima. Govorila bih svojim mlađim rođacima da ako ikada budu imali prijatelja muslimana da ću ih istući.

Zadirkivala sam mlade muslimanke koje su nosile hidžab. Pronalazila bih muslimane na internetu i onda bih psovala i vređala bih Islam (molim Boga da mi oprosti). Kada bih trebala da napišem neki rad pisala bih o tome kako Islam omalovažava žene, ili o tome kako muslimani obožavaju đavola. Moja mržnja prema njima je bila ekstremna toliko da sam htela da napravim tetovažu na leđima na arapskom gde bi pisalo da će svi muslimani da umru.

Sada razmišljam o tome zašto sam toliko mrzela muslimane i Islam i mislim da mi je sada jasno. Bila sam ponosna Sik Džat devojka, ekstremno ponosna. Kada bih god čula kroz šta su prolazili gurui zbog Mongola želela sam da ubijem muslimana. Sedela bih u gudvari i slušala babu kako priča priče o guruima i jednostavno bih ludela.

Ne znam za ostale delove sveta ali u Kanadi gudvare, naše prostorije za molitve su imale toliko slika kako muslimani ubijaju sike i gurue. Pa kada bi neko sedeo tu i kada bi posmatrao u to samo bi ludeo, dok uz to jede hranu.

Jednog dana sam upoznala momka muslimana na univerzitetu, i počeli smo da izlazimo. Ne znam zašto sam uopšte izašla sa njim ali jesam. Na kraju smo se venčali, moji roditelji nisu ima ništa protiv toga. Imali smo zaista lepo venčanje. Već sam mu rekla da ću pre da umrem nego da postanem muslimanka, a to je bilo u redu sa njim.

Kako sam bila u njihovom domu prvih nekoliko meseci mog bračnog života, počela sam da ih gledam kao ljude. Bili su zaista dobri ljudi. Nikada nisu tražili da prihvatim Islam što me je iznenadilo. Njegov otac je bio veoma pobožan, često bih ga videla kako se moli ili priča o veri sa mojim mužem.

Iako sam odlučila „dobro, možda su muslimani dobri,“ ali sam i dalje bila ponosni Sik, nosila bih karu sa ponosom, nikada nisam jela halal, donela sam sebi svoje ne-halal meso.

Jednog dana mi je palo na pamet „hmm hajde da vidim šta je to Islam.“ Počela sam da čitam o Islamu. Bilo mi je puno zanimljivo. Nije bilo ni blizu onako kako sam ja to zamišljala. Isto tako mi je sve to imalo smisla. Ali to neće promeniti činjenicu da sam ja Sik.

Jednog dana tražila sam od svog muža da imamo debatu o Islamu i sikizmu. Moj muž nikada nije pobeđivao u raspravama ali je pobedio u ovoj. Pa sam pomislila da nisam možda toliko upoznata sa sikizmom. Počela sam da idem na časove i da izučavam Sikizam iz dana u dan.

Što sam ga više izučavala to sam više bila preplašena, i činjenica da bi Islam mogao biti prava vera me je potpuno potresla. Nisam mogla da napustim moju religiju, moj ponos, to je ono što sam ja – Sik, moji preci su se borili do smrti da bi mogli da sačuvaju svoju veru.

Ovo je nešto od stvari koje sam naučila o svojoj veri:

Sikizam ne veruje u poslanstvo.

Odkako sam bila mala pitala sam: „Zašto su muslimani ubijali naše bogove? Mama, on je bio bog zašto on nije ubio muslimane.“ Moja majka je rekla da je on hteo da im pokaže. „Šta da im pokaže, mama?“ Ona je odgovorila: „Zaćuti, postavljaš previše pitanja!“ Istraživala sam više i saznala sam da je to bio plan gurua, onu su, da su hteli mogli da čine magiju ali nisu. Da baš.

Zašto bi bog dozvolio običnim ljudima da ga ubiju?
To znači da bog može da umre?

Ako bog ne može da zaštiti sebe kako će onda da pomogne meni?
Bog krvari kao i ja?

Onda neki kažu da su poslati dole sa Akal Purath da bi pokazali put a imali su božanskog u sebi. Pošteno, ali prvo naš guru Granth kaže da on negira poslanstvo. Drugo, ako je samo deo božanstva u njima zašto obožavamo ova stvorenja a ne obožavamo Svemoćnog lično? To je kao da kažeš ja ću obožavati svoju majku. Ne pokušavaj negirati: znaš sigurno da tvoji roditelji imaju slike guru Nanaka i guru Gobind Singh Ji-a negde u kući, i znaš da oni savijaju ruke i mole im se.

Kada sam čitala Nitnama Bani, čitala sam delove gde piše da tražim zaštitu ispod mača gurua Gobind Singh Ji. Guru Gobind Singh Ji je mrtav, ako nije mogao da zaštiti sebe sa tim mačem ne mislim da će taj mač meni koristiti ili nekome drugome.

Sikizam je zbunjen oko verovanja u jednog Boga.

Guru Nanak Dev Ji je rekao ikonak (da ima jedan bog). Ali kada sam pitala moje roditelje i mnoge babe u gudvarama i čak sam to sama otkrila, da to znači da su svi gurui jedno. Možda guru Nanak jeste mislio da kaže da ima samo jedan bog, ali se nešto desilo kasnije?

Guru Nanak je bio musliman!

Guru Nanakova košulja koja je kod odabranih gurshkih porodica ima na arapskom napisano na sebi La ilahe illallah muhammedun resulullah (nema drugog istinskog boga osim Allaha (jednog Boga) a Muhammed je Njegov rob i poslanik). Kaže se da je on to dao svojim sledbenicima. Ako mislite da lažem postoje slike na internetu. Išao je u Meku i Medinu što je svima poznato.

Ako ste musliman dobro vam je poznato da nije dozvoljeno nemuslimanima da ulaze tamo. To je samo za vernike. Ima priča gde se kaže da je guru Nanak spavao sa nogama okrenutim prema Kabi kada je stigao u Meku, pa je neki čovek tražio od njega da pomeri noge. Kada bi čovek pomerio noge guru Nanaka njegove noge bi se vratile na istu stranu u smeru Kabe. Kako kažu čovek se začudio i mislio je da je guru Nanak evlija.

Ova priča uopšte nema smisla!!

Prvo, ako je i istina da je Guru Nanak držao noge okrenute prema Kabi odmah bi ga kaznili bez pitanja. To je potpuno nepoštovanje, i zašto bi uopšte došao na hadždž a onda tako da iskazuje nepoštovanje. To uopšte nema smisla.

Meka je dosta pobožno mesto i ne možeš da očekuješ da ti se ništa ne desi kada to uradiš. Ako je guru Nanak mislio da Kaba nije važna zašto je onda uložio toliko truda da ode tamo, ako tvrde da je hindu, a ne musliman, zašto je onda išao na hadždž.

Kada obavite hadždž veoma ste srećni ako dobijete koju nit sa Kabe, kao što ih je on i dobio, i te niti su u gudvari u Indiji. Videla sam ih svojim očima.

Guru Amra Das je menjao stvari.

Veruje se da je izmenio mnogo učenja guru Nanaka ili je nešto dodao od sebe.

Zašto su baš svi sikski bogovi umrli?

Sikizam i hinduizam su slični.

Za one koji ne znaju Gitu, ima neke veoma gadne stvari u sebi. Hundusi ne smeju da priznaju ali Kama Sutra se smatra verskim tekstom, Hindusi obožavaju idole. Imaju priče o njihovim bogovima kako masturbiraju. Guru Granth hvali hinduske bogove i priča o njima.

Kako to da guru Granth smatra ove bogove idolima, bogovi koji su perverzni u sikskim knjigama. Imaju delovi koji govore o hinduizmu i njihovim bogovima u osnovi ne negiraju to i govore da je i to vid obožavanja.

Isto tako mi je mama pričala da je bio jedan hunduski bog, ne sećam se kako se zvala, ali je imala mali mandir i pored nje je bila velika gudvara, rekla je jednom od gurua: „Tvoj hram je tako velik niko ne dolazi u moj mandir jer je mali.“ Od tog dana guru joj je rekao da oni koji dolaze da se mole u ovaj hram prvo moraju da idu u mandir i da se mole tamo.

Siki u Indiji čak i danas to rade i imaju sliku ove boginje u svojim kućama.

Siki veruju da su sve vere put do Boga.

Ako je ovo tako, zašto su onda gurui toliko protiv Islama? Zar oni sami nisu rekli sledite šta hoćete sve su to putevi do Boga? Zašto onda Siki ne dozvoljavaju da se seče kosa, jede meso a druge vere to dozvoljavaju, ali ipak mogu da idu prema Bogu? Hmm, ne znam, meni zvuči kao da je neko nešto pobrkao.

Ponašanje na Amritsar-u.

Amristar je najsvetije mesto za sike. Zašto bi Bog dozvolio da bude napadnuto onako kako jeste i da žene budu masovno silovane, deca i muškarci ubijani. Guru Granth je mokrio tu i palio to mesto. Isto tako, čula sam ovo od puno žena sika da kada odu u Amritsar da im muškarci priđu uhvate ih za stidno mesto i odu kao da se ništa nije ni desilo. Ovo se smatra svetim mestom a ovakve stvari se dešavaju. Osećam se sigurnije u svojoj kući. To je bolest da muškarci rade nešto ovakvo, ne mogu shvatiti zašto bi Bog dozvolio da se ovo dešava? Seksualni napad u svetom siksom hramu…. ODVRATNO!

Gurui lažu

Gurui kažu da sve vere vode na put Božiji. Zašto onda onaj ko nije Amrit Šak (baptiziranisik) i ko nije vodio dobar život neće ići u raj, u stvari takvi se reinkarniraju i tako ukrug sve dok ne budu Amrit Šak i imaju dobar život! Šta je sa kontradikcijama? Nijedna vera nije savršena ako se nešto suprotstavlja nečemu drugome, onda to nisu božije reči.

Samo želim da kažem svim sikima koji postoje da se ne mogu ljutiti na muslimane zbog onoga što je se desilo pre svih tih godina. Oni koji se trebaju kriviti su oni Mongoli koji su počinili taj zločin. Bog će ih kazniti za ono što su uradili.

U Kur’anu stoji: „Zbog toga smo Mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao. Naši poslanici su im jasne dokaze donosili, ali su mnogi od njih, i posle toga, na Zemlji sve granice zla prelazili.“ (Prevod značenja Kur’ana, El-Mā’ide, 32)

Isto tako razmislite o tome, ne možete naterati nikoga da promeni veru. Vera je ono što je već u tebi, to je ono što jesi. Ako ja dođem i kažem ti prihvati hinduizam ili si mrtav, reći ćeš: „Ok, dobro.“ Onda kada ja odem, kako ću da znam da li si to uradio iskreno ili ne? Možeš da pokažeš nešto spolja a da budeš drugo u sebi.

Isto tako u Kur’anu stoji da ne sme niko da se tera da prihvati Islam silom, Bog upućuje koga hoće, a ostavlja u zabludi koga hoće.

Nakon što sam saznala sve ovo odmah sam htela da prihvatim Islam. Bilo je čudno. Sećam se da sam ležala na krevetu gledajući u plafon i razmišljajući o tome šta sam činila u prošlosti. Sećam se da sam plakala i molila Boga za oprost za sve loše stvari koje sam rekla, i za moje ophođenje prema muslimanima.

Znam da ima sika koji su prihvatili Islam, ali retko govore o tome. Ako si ti jedan od tih, trebaš govoriti o tome jer je to bitno, time pomažeš drugima da vide istinu.

Napisala sam ovo da pokažem sikima istinu a ne da bih omalovažavala ili povredila nekoga. Veoma mi je drago što mi je Uzvišeni Bog pokazao Pravi put, hvala pripada Bogu. Molim Ga da otvori druga srca kao što je otvorio moje. Ne možete pobeći od čuda Kur’ana, nema čuda u knjigama sika. Sada volim da ga čitam, izučavala sam ga, tako da znam o čemu govorim. Ostavi ponos na stranu samo za trenutak i razmisli o onome što govorim.

Onda će ti sve postati jasno!

Aaliyah Khan

Nacionalnost: Kanađanka i bivši sik.


Prevod: Redžo Muratović

Obrada: www.pozivistine.com

About pozivistine

Pogledaj takođe

Šta je najvažnije nakon prihvatanja Islama?

Sve više ljudi u svijetu, kao i zemljama sa prostora Balkana, poput Bosne i Hercegovine, …