Home / Tekst / Prihvatili su islam / Jednostavnost muslimana i njihova svest o Bogu me privukla islamu…

Jednostavnost muslimana i njihova svest o Bogu me privukla islamu…

Ramazan je vreme u godini koje sada volim, jer sam prihvatila Islam pre samog početka ramazana prošle godine. Cenim priliku za duhovnim razmišljanjem, činom posta – čišćenje duše i vežba discipline, samokontrole i saosećanja sa onim koji imaju manje. Toplina zajedničkih iftara sa prijateljima i porodicom i učestvovanje u noćnim obredima u duhu ramazana su zaista posebni.

Lično, verujem da me je post ovog ramazana, koji je tek moj drugi ramazan, učinio više psihički izdržljivijom i emocionalno više bližoj samoj sebi nego što sam ikada bila. Vreme koje bi inače potrošila da jedem i pijem ostalim danima, sada posvećujem sebi. Kao grafički dizajner, ovo me nije učinilo samo više produktivnom nego i kreativnijom, otvarajući vrata mojim sposobnostima da razmišljam van svakodnevnih obaveza da moram sebi da napravim nešto da jedem i da pijem.

Odrasla sam u hrišćanskom društvu, ali vera nikada nije bila deo moga odgoja tako da se nikada ne mogu ni zvati hrišćankom. Međutim, kada sam se preselila u Ujedinjene Arapske Emirate pre osam godina, počela sam da posmatram kako se muslimani uopšteno ponašaju. Uskoro sam osetila da muslimani imaju svest, što po mom mišljenju, nama na Zapadu nedostaje. Njihov odnos sa Bogom, i njihova svest da će se njihovim svakodnevnim postupcima suditi me je dirnula.

Tokom ličnih poteškoća tokom prethodne dve godine, bila sam primorana da vidim stvari sa druge perspektive. Primetila sam da, kao ljudi, bez obzira koliko mislimo da smo pragmatični, svi se možemo okoristiti od duhovnog uticaja da bi tako napravili mesto gde će se nalaziti naši najsloženiji osećaji. Možda to ne razumem u toku kada se odvija ali to da se sve dešava sa razlogom i na kraju, sve se završi onako kako treba.

Kada sam prihvatila Islam, podrška i toplina koju sam dobila od svih muslimana oko mene je bila zapanjujuća. Bilo je kao da sam ušla u možda najveću i najgostoprimljiviju porodicu na svetu. Taj osećaj nikada nije oslabio. To je vreme moga života na koji ću uvek gledati sa potpunom ljubavlju i ponosom.

Elizabeth Louise Glanville

Nacionalnost: Britanka

Bivša hrišćanka


Prevod: Redžo Muratović

Obrada: www.pozivistine.com

About pozivistine

Pogledaj takođe

Šta je najvažnije nakon prihvatanja Islama?

Sve više ljudi u svijetu, kao i zemljama sa prostora Balkana, poput Bosne i Hercegovine, …