Home / Tekst / Odgovori na zablude o islamu / 7. Rekli su o Islamu: Jared Diamond – američki evolucioni biolog, fiziolog, biogeograf i publicista

7. Rekli su o Islamu: Jared Diamond – američki evolucioni biolog, fiziolog, biogeograf i publicista

Doktorirao je fiziologiju i biofiziku na Univerzitetu Kembridž. Dobitnik je američkog priznanja National Medal of Science 1999. godine. Dajmond govori engleski, francuski, grčki, španski, ruski, finski, jezik Nove Gvineje, novomelanezijski, indonezijski i italijanski jezik. Najpoznatiji njegov rad je Pulitzerom nagrađena knjiga Guns, Germs, and Steel (Oružje, klice i čelik), u kojoj je o Islamu napisao:

„Srednjovjekovni Islam tehnološki je napredan i otvoren za inovacije. On je postigao daleko veću stopu pismenosti u odnosu na savremenu Evropu; on je sačuvao naslijeđe klasične grčke civilizacije u tolikoj mjeri da mnoge klasične knjige koje su nam danas dostupne, dostupne su jedino preko prijevoda arapskih primjeraka; on je izumio vjetrenjače, plinske mlinove, trigonometriju, trokutna jedra i napravio veliki napredak u metalurgiji, mehaničkom i hemijskom inžinjerstvu i metodama navodnjavanja, uzeo je papir i barut iz Kine i donio ga u Evropu. Tehnološka dostignuća u srednjem vijeku većinom su se prenosila sa Islama u Evropu, a ne iz Evrope na islam kao što je to u današnjem vremenu.”


Iz knjige: “100 svjetskih velikana o Islamu”

About Islam

Pogledaj takođe

11. Kazali su o Islamu: Edward Denison Ross – britanski orijentalista i jedan od vodećih svetskih lingvista

Kazao je: „Dobro je za sve one koji proučavaju Kur’an da shvate da njegov tekst …