Home / Tekst / Prihvatili su islam / VERA, PRVA UKRAJINKA KOJA JE PRIHVATILA ISLAM I POSTALA HAFIZA KUR’ANA

VERA, PRVA UKRAJINKA KOJA JE PRIHVATILA ISLAM I POSTALA HAFIZA KUR’ANA

Vera je Ukrajinka koja je prije 17 godina prihvatila islam. I od dana kada je prihvatila islam do danas, nekada Vera, a sada Iman, gajila je želju da nauči Kur’an napamet. I nakon 17 godina ustrajnosti, učenja i požrtvovanosti, ta želja joj se ostvarila. Postala je prva Ukrajinka koja je prihvatila islam i postala hafiza Kur’ana.

Vera, ili Iman, kako voli da je zovu, nije u početku namjeravala naučiti čitav Kur’an napamet. Smatrala je da i ako nauči pola Kur’ana to će biti nemjerljiv uspjeh. Uz sve to, bilo je nužno shvatiti jezičku barijeru, nerazumijevanje arapskog jezika, ali i nedostatak vremena za učenjem.

Iman (35) priča: “Moj suprug bi mi izgovarao ajet, a ja bih ga ponavljala sa velikim poteškoćama jer je izgovor arapskih glasova za mene bio jako težak, a uz to nisam znala arapski i nisam razumijevala ono što izgovaram.”

Prenosi nam svoju priču sa arapskim jezikom: “Počela sam učiti arapski jezik, te sam zapisivala ajete i prevodila ih, kako bih ih naučila sa razumijevanjem. Ovo je dugo trajalo, posebno jer sam tada bila studentica, onda sam se zaposlila, udala i postala majka.” Ona nastavlja svoju priču: “Učenje arapskog jezika mi je pomoglo, te sam brže razumijevala i pamtila kur’anske ajete. Nakon toga, Islamski kulturni centar u Kijevu mi je pripremio program za učenje Kur’ana napamet, koji je predviđao da učenje cijelog Kur’ana okončam u periodu od devet mjeseci. I hvala Allahu, to se i dogodilo nakon što sam ranije bila naučila manje dijelove Kur’ana.”

Nakon što je naučila Kur’an napamet, ova Ukrajinka je izrazila želju da druge podučava Kur’anu, da ga citira i koristi u pozivanju u Allahovu vjeru. I na polju da’ve je jako aktivna. Od prvih dana prihvatanja islama, njenim sebebom islam su primili brat, majka i četiri sestre u prvom mahu iako su svi odrasli u katoličkoj porodici posvećenoj vjeri.

Džanna je djevojka koja je također prihvatila islam pred Iman. Ona priča: “Moje poznanstvo sa Iman učinilo je da počnem uvažavati muslimane kao ljude koji imaju principe. U druženju s njom zavoljela sam islam i prihvatila ga kao svoj životni put.”

Iman ističe svoju želju da upozna druge ljude sa islamom i islamskim principima, posebno kad je na ulici ili gradskom prevozu pitaju za hidžab. Također, radi i na podjeli i distribuciji islamske literature i održavanju predavanja.

Ona ističe, također, da je najbolja metoda da’ve čovjekovo ponašanje i njegov lijep odnos sa ljudima oko sebe. “U tom smislu i to što sam naučila Kur’an napamet mi je podsticaj da se bolje ophodim prema ljudima, jer je Kur’an plemenit moral, Kur’an je bio Poslanikov, s.a.v.s., plemeniti moral.”

About irfan

Pogledaj takođe

Šta je najvažnije nakon prihvatanja Islama?

Sve više ljudi u svijetu, kao i zemljama sa prostora Balkana, poput Bosne i Hercegovine, …