Home / Tekst / Ostalo (txt) / Terorizam srednjovjekovne ”napredne” Evrope

Terorizam srednjovjekovne ”napredne” Evrope

Ljudska prava su nešto o čemu danas neprijatelji islama počesto govore kada napadaju i podvaljuju neistine islamu. Glumeći nadrealnu dobrotu i transcedentnu prefinjenost misle da su memoari svijeta ostavljeni na bespuću zaborava te da oni sa njima nemaju ništa. Srednji vijek islamskog Istoka je poznat kao Zlatno doba islama, dok se za pretke Zapadne primamljive demokratije veli da su živjeli u Mračnom dobu. Nije ono bilo mračno zbog naučnog mraka zbog kojeg su stanovnici gradova hodali po vlastitom izmetu (da Francuska, mislimo na tebe), ili zbog toga što je većina stanovnika Evrope znala da se ne kupa i po godinu dana zbog ubjeđenja da će voda ući u njihov krvotok preko kožnih pora i tako ih zaraziti kugom, već je bilo mračno zbog neandertalnih, zaostalih, svirepih, neljudskih, đavolskih sprava kojima su mučili i ubijali zatvorenike, vrlo često nepravedno osuđene. U ovom tekstu vam donosimo neke od najstrašnijih sprava za mučenje koje su korištene u Srednjovjekovnoj Evropi.

1. Mučenje žagom:

Mučenje ovom metodom je vršeno na način da se žrtva okrene naglavačke kako bi se krv slila u njenu glavu i tako je održala svjesnom tokom kompletnog mučenja. Zatim bi mučitelj uzeo žagu i rezao žrtvu sa njom kroz sredinu krenući od međunožja, sve dok se žrtva ne prereže na pola. Da bi se mučenje i agonija povećali mnogi su izrezani samo do abdomena, a zatim su bili ostavljeni tako da se muče.

2. Obješen, utopljen, raspolovljen

U toku Srednjeg vijeka kazna za veleizdaju u Engleskoj je bila da se izdajnik objesi, zatim utaplja i na kraju raskomada javno. I pored činjenice da je ovaj zakon ukinut 1814. godine, on je zaslužan za hiljade pogubljenja na ovaj način. Procedura je išla tako da se žrtva odvuče na drvenoj podlozi do mjesto pogubljenja, zatim se objesi za vrat sve dok ne bude pred izdisajem, zatim je slijedilo otkidanje udova i kastriranje. Nakon svega navedenog iznutrice i genitalije su bile spaljivane pred očima žrtve. Pošto se sve to završi žrtva je bila raspolovljena na nekoliko dijelova i (konačno) obezglavljena.

3. Kazna za lažljivce, blasfemičare i homoseksualce

Ovom spravom su kažnjavane žene, kao i lažljivci, blasfemičari i homoseksualci. Mučitelj bi ovu spravu umetnuo u jedan od otvora žrtve, u slučaju žene to je bio njen spolni organ, kod homoseksualca je to bio analni otvor, a kod lažova i blasfemičara su to bila usta. Prilikom umetanja u određeni otvor ova sprava se polahko otvarala sve dok ne bi pokidala unutricu optuženog. Ova vrsta mučenja je vrlo rijetko završavala ubistvom, ali je ostavljala ogromne posljedice.

4. Otkidanje kože

Slika govori više od riječi, a na ovoj slici je prikazano jedno od mučenja. Radi se o otkidanju i guljenju kože sa žive osobe.

S obzirom da ne želimo da ovaj tekst bude preopširan napomenut ćemo samo još neke od mnogih svirepih kazni koje su primjenjivane na Zapadu u Srednjem vijeku. Neke od najsvirepijih su svakako i „prsokidač“, a to je sprava sa kojom su ženi „na živo“ kidana prsa, zatim spaljivanje na lomači, spaljivanje u željeznom biku, otvaranje stomaka u kojeg se puštao pacov da raskopa unutrašnje organe i nađe sebi put vani itd.

Ovaj tekst oslikava pravo lice Zapada koji se tada krio pod zastavom kršćanstva, a u praksi je to ustvari bila samo još jedna neobrazovana, neotesana i zločinačka podvala. Zar da nam danas oni govore šta je dobro a šta nije? Kako ćeš prihvatiti savjet mira od onoga ko je na kolac nabijao i kidao spolne organe a zatim ih pekao pred očima žrtve? Nema smisla napominjati ogromne koristi koje su muslimani u tom periodu donijeli. Zaista oni koji napadaju islam za svirepost i barbarizam prvo trebaju pogledati u svoju historiju a zatim vaziti muslimanima koji nisu vršili inkivizije i pravili masovne grobnice. O masovnim egzegucijama, genocidima i logorima smrti koje je Zapad pravio ili inicirao njihovo pravljenje nećemo ovom prilikom, o tome inšallah drugi put.

Ako se neko upita zašto ovaj tekst? Moj odgovor jeste: „Da se ne zaboravi!“

Izvor: Poziv u Raj

About pozivistine

Pogledaj takođe

Gdje se izgubila ljubomora, gdje se izgubio stid!?

Prije svega tražim halala svakom onom koji se osjeti neprijatno zbog ovoga što će pročitati, …