Home / Tekst / Prihvatili su islam / Šesnaestogodišnji kršćanski dječak primio islam nakon što je sanjao Muhammeda, mir nad njim

Šesnaestogodišnji kršćanski dječak primio islam nakon što je sanjao Muhammeda, mir nad njim

Ovo je istinita priča o mladom Jordancu, Kastru Mazinu Nimriju, 16 – godišnjem kršćanskom dječaku koji je primio islam nakon što je sanjao Muhammeda s.a.v.s. i razgovarao sa njim u snu. Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Ko me vidi u snu, on me je stvarno vidio, jer se šejtan ne može prikazati u mom liku.”

Kastrov otac je inače jordanski kršćanin, a majka mu je porjeklom Rumunka, također kršćanka iz grada Irbida u Jordanu.

Pričajući o svom prelasku na islam, mladi Kastro, rekao je: ”Ja o islamu nisam znao ništa, osim što sam volio slušati islamske kaside i ilahije, koje sam stalno ponavljao u našoj kući, što je izazivalo srdžbu i bijes kod mog oca. Bojao se da ne pređem na islam i zbog te bojazni zaključao je vrata i zakovao prozore da ne bih mogao izaći.

Jedne noći sanjao sam Allahovog Poslanika, Muhammeda s.a.v.s., koji mi je govorio: ”Slijedi me da te naučim kako se klanja namaz. Ja sam u snu ustao i klanjao namaz zajedno sa Muhammedom s.a.v.s. Kad sam se probudio čuo sam sebe kako glasno izgovaram šehadet, a da prije toga uopće nisam znao riječi šehadeta (ešhedu en la ilahe illallah, ve ešhedu enne Muhammeden abduhu ve resuluh – svjedočim da nema drugog istinskog boga osim Allaha i da je Muhammed, Njegov rob i Njegov poslanik). Moje glasno učenje i izgovaranje šehadeta u snu, prestrašilo je i zabrinulo moje roditelje.

Nakon toga odlučio sam pobjeći iz stana. Pošto smo stanovali na drugom spratu, a otac je prethodno pozaključavao vrata i prozore, ja sam pobjegao kroz cjevovod i prijavio se u najbližoj policijskoj stanici. Odatle su mu odveli u dom za siročad, ali sam ja pobjegao iz tog doma, jer sam se bojao da me ponovo ne vrate kući.  Otišao sam kod vođe plemena Benu Atijje, šejha Fevaza Hamida el-Asferija, koji živi u južnom dijelu Jordana. On me je srdačno primio i potvrdio da će stajati uz mene kako bi, preko advokata, što prije i što lakše dobio dokumente sa mojim novim imenom – Muhamed.”

Muhamed Kastro tražio je od kralja Sudijske Arabije, Selmana bin Abdul Aziza, da mu dozvoli da posjeti Mekku i Medinu kako bi obavio umru. Uz to, on se nada da će i njegovi roditelji, uz Allahovu pomoć, primiti islam i da će se pridružiti svome sinu Muhamedu Kastru.

About pozivistine

Pogledaj takođe

Šta je najvažnije nakon prihvatanja Islama?

Sve više ljudi u svijetu, kao i zemljama sa prostora Balkana, poput Bosne i Hercegovine, …