Home / Tekst / Odgovori na zablude o islamu / 2. Rekli su o Islamu: Allen S. Maller – američki reformski rabin

2. Rekli su o Islamu: Allen S. Maller – američki reformski rabin

Američki reformski rabin. Godine 1967. postao je duhovni vođa Temple Akiba, zajednice reformskih jevreja. Alen Maler diplomirao je na Univerzitetu UCLA, te na jevrejskom Union Collegu. Predavao je na Gratz Collegu u Filadelfiji, Union Collegu, Judaism Univerzitetu i Univerzitetu Loyola Marymount u Los Angelesu. Alen Maler je bivši predsjednik Southern California Association reformskih rabina, a sada je predsjednik National Jewish Hospitality Committee. Na svojoj oficijelnoj web-stranici[1] predstavio je tekst: A reform rabbi learns from prophet Muhammad (Reforomski rabin uči od poslanika Muhammeda), u kojem je, između ostalog, napisao:

Božiji Poslanik jako je dobro poznat po njegovom osjećaju za pravdu da se Jevrej njemu mogao žaliti za sukob u kojem je napadnut od muslimana.

Potom navodi:

U sedmom stoljeću, kada je Muhammed širio islam, gotovo svi Jevreji Arabije i Bliskog istoka bili su ortodoksni Jevreji. Da su Jevreji Medine bili otvoreniji za njegova učenja, reforma judaizma počela bi prije trinaest stoljeća, umjesto prije samo dva stoljeća. Kao rabin reformator, prvi put sam postao zainteresovan za islam kada sam ga studirao na Univerzitetu u Kaliforniji, Los Angelesu, prije pedeset godina. Nastavio sam svoje proučavanje islama i od tada, već neko vrijeme sebe smatram reformskim rabinom i muslimanom jevrejem. Ja sam musliman jevrej, vjernik jevrej pokoran Božijoj volji, jer sam reformski rabin. Kao rabin, vjeran sam savezu koji je Bog sklopio s Abrahamom (Ibrahimom, alejhi selam) prvim muslimanom jevrejem, i ja prihvatam zapovijedi koje je Bog sklopio s narodom Izraela na Sinaju. Kao reformski rabin, vjerujem da jevrejske duhovne vođe trebaju mijenjati jevrejsku tradiciju kao što se društvene i historijske okolnosti mijenjaju i razvijaju.

Zatim nastavlja:

Musliman je onaj koji se pokorava Božijoj volji i vjeruje da je Bog poslao Muhammeda, Mojsija, Davida, Isusa, i mnoge druge poslanike mnogim narodima svijeta. Kao reformski rabin, vjerujem da je Muhammed bio poslanik poslan arapskom narodu, i vjerujem da je Kur’an istina za muslimane, kao što je Tora istina za Jevreje.

O Kur’anu je napisao:

„Ja jako poštujem Kur’an kao srodnu objavu, datu na srodnom jeziku, potomcima srodnog naroda. Snažna podrška koju Kur’an daje vjerskoj slobodi lekcija je koja je prijeko potrebna vjerskim fundamentalistima svih religija u svijetu danas. Nadalje, sljedbenici svih religija trebali bi uvijek ponavljati ovo učenje Allahovog Poslanika: ‘Poslanici su braća u vjeri, imaju različite majke, ali je njihova vjera jedna.’”

Zaključuje kazavši:

Riječi, obredi, običaji, i specifični aspekti etike i morala mogu se razlikovati, ali svrha života i ljubav u skladu s Allahovom voljom ostaje ista.”

 

[1] Autorski tekst: http://www.rabbimaller.com/judaism-and-islam/what-a-reform-rabbi-learns-from-muhammad


Izvor: Odlomak iz knjige “100 svjetskih velikana o islamu”.

 

 

About Islam

Pogledaj takođe

11. Kazali su o Islamu: Edward Denison Ross – britanski orijentalista i jedan od vodećih svetskih lingvista

Kazao je: „Dobro je za sve one koji proučavaju Kur’an da shvate da njegov tekst …