Home / Tekst / Verske teme / Fikh (Islamski propisi) / Prva bračna noć…

Prva bračna noć…

Prije svega potrebno je imati jasnu predstavu o spolnom odnosu. Uzvišeni Allah u svakog je čovjeka usadio nagon za seksom kao što je usadio i nagon za hranom i pićem. Upražnjavanje seksa prirodan je čin, dar Allahov. Gospodar svjetova učinio ga je slatkim i privlačnim zbog čega čovjek u njemu uživa. Žena je simbol privlačnosti i vječiti pojam nedokučivosti. Njene čari su interesantne i muškarac u njima potpuno uživa onda kada teško do njih dolazi. Zbog toga lahko dostupna žena gubi ljepotu i čar i biva predmetom kratkotrajnog i privremenog uživanja nakon čega muškarac ponovo ima potrebu za traženjem. Jednostavno, on ima potrebu za nečim što je teško dokučivo. U tom smislu i prva bračna noć je svojevrsna kulminacija iščekivanja ovog sretnog trenutka. Tada se saznaje i osjeti zašto se isplatilo suzdržavati i čekati. Smisao čuvanja od harama se doživljava kada se prepusti strastima i legalnom tjelesnom uživanju. U protivnom, ako ne dožive prvu bračnu noć kao nešto što se doživi nakon dugog, teškog i napornog truda, izvjesno je da će se razočarati zbog čega će u startu svog braka biti nesretni.

Muškarac obično zaboravlja da je žena stvorena sa istim željama i prohtjevima kao i on sam. Ljubljenje, grljenje, maženje i slične radnje pripremaju kako ženu tako i muškarca da lakše podnesu bujicu strasti i da bolje dožive orgazam koji će uslijediti kao kulminacija njihova prvog seksualnog susreta. Najgore što se može desiti mladom bračnom paru jeste grubi i bez prethodne predigre prilazak ženi kao što se to dešavalo našim ne tako davnim precima. Oni su smatrali da za intimni odnos nije potrebna predigra. Vjerovali su da je žena uvijek, kao i oni, spremna na spolni akt. Mnoge su žene zauvijek dobile traume od prve bračne noći.

Prvi dodir tijela je dodir koji ostaje u trajnom sjećanju mladenaca

Kada se radi o ženi, ona isto tako mora osjetiti da je poželjna svome mužu. Mora doživjeti njegovu pažnju i nježnost. Mora biti potpuno smirena i prepuštena vođenju osjećaja. Zbog toga se preporučuje izbjegavanje žurbe. Ta noć mora biti duža nego sve druge noći koje slijede. Zato i svadba mora kratko trajati da bi se imalo vremena za prvu intimu. Zato je najbolje da mladenci ostanu sami u kući kako bi se potpuno prepustili intimi i romantici. Mnogo je važno prvu noć doživjeti prirodno i učiniti da ona ostane u trajnom sjećanju po lijepom.

Da islam mnogo pažnje posvećuje smirivanju duše i tijela kao i predradnjama govori i sljedeći hadis: “Kada se neko od vas oženi, neka stavi ruku na prednji dio mladine glave, neka spomene ime Uzvišenog Allaha a zatim neka zamoli blagoslov riječima: ‘Allahu moj, molim te da mi podariš svako dobro u mojoj suprugi kao i dobro u onome u čemu je ona po prirodi sklona. Allahu moj zaštiti me njena zla kao i zle prirode njene.’” (El-Buhari i Ebu Davud)

Može li išta bolje smiriti djevojačko srce od prizivanja imena Onoga Koji je stvorio to srce? Ko drugi osim Allaha može unijeti bereket u život mladenaca i ko ih može učiniti milim i lijepim jedno drugome. Od bereketa prve bračne noći ovisi bereket čitavog života. Zbog toga se priziva ime Allahovo. “Samo spominjanjem Allahova imena srca se smiruju.” (Er-Ra’d, 28)

Prvi dodir tijela je dodir koji ostaje u trajnom sjećanju mladenaca. Zbog toga se preporučuje da on bude uz Allahovo ime kako bi bereket Njegova imena ušao u dušu i srce i učinio milim dodire muža i žene. U protivnom, prvi dodir može biti opasan i dovesti do određene averzije prema osobi koja ga čini.

Prije spolnog odnosa suprug će pričati sa svojom suprugom, iskazivati joj riječi ljubavi i pokušati biti romantičan, kako bi taj trenutak učinio što prijatnijim i intimnijim. Riječi ljubavi, prijatan razgovor i nadasve opuštena atmosfera čine da bračni drugovi osjete naboj strasti u svojim tijelima.

Nakon što se atmosfera zagrije i strasti uzburkaju mladenci prilaze polaganom skidanju odjeće čime se olakšavaju pokreti tijela i čini veći užitak. Lijepo je da mladoženja polahko skida odjeću svojoj mladoj i da ne postupa sa njom kao siledžija koji ne može čekati dok se žena svuče. Radi specifičnog trenutka i zbog eventualne stidljivosti mlade, lijepo je da se prvo svlačenje obavi pod pokrivačem kako bi se ublažila neugodnost situacije. Što se tiče metoda međusobne stimulacije u predigri, Šerijat dozvoljava i mužu i ženi da vide, poljube, dotaknu, mirišu ili stimulišu bilo koji dio partnerovog tijela.

Prije direktnog stupanja u spolni odnos, mladenci će proučit dovu u kojoj će zamoliti Allaha da iz njihova prisustva udalji šejtana kao i da ga spriječi da ima uticaja na njihovo eventualno začeto dijete. Reći će tom prilikom: “U ime Allaha. Moj Allahu, sačuvaj nas šejtana, i sačuvaj od šejtana ono što nam daruješ.” Ako bi iz takvog odnosa dobili dijete, šejtan mu uz Allahovu pomoć ne bi mogao nauditi. (El-Buhari) Cilj učenja dove prije odnosa jeste traženje Allahove zaštite čak i u ovom pitanju, kao i traženje bereketa u porodu. Hvala Allahu Koji se pobrinuo da Njegovi robovi imaju čime da zaštite sebe i svoj porod.

Što se tiče seksualnih tehnika, važno je reći da ne postoje nikakva pravila ili zakoni ni u predigri ni u samom odnosu. Dozvoljeno je prilaziti ženi u bilo kojoj pozi, ali da snošaj bude u prednji otvor, po ajetu u kome se kaže: ‘Vaše žene su njive vaše i prilazite im kako hoćete’, što je Poslanik ﷺ prokomentarisao, kako bilježe Buharija i Muslim: ‘Sprijeda ili odpozada samo da snošaj bude u prednji otvor.

Haram je imati snošaj u stražnji, analni otvor, kao i u prednji u vremenu menstruacije, ili u periodu nakon porođaja, dok se žena ne očisti i dok ne prođe taj period, zbog ajeta u kome se kaže: “…I ne približavajte se ženama dok su u menstrualnom ciklusu…

Poslanik ﷺ je, također, rekao: “Allah neće ni pogledati čovjeka koji ima odnos sa svojom ženom u analni otvor”. (En-Nesai i Ibn Hibban)

Žena treba da primijeni sve ono što privlači muža; od lične higijene, uljepšavanja, oblačenja, pokreta, poza i sl. bez ograničenja, ustežući se od svega toga pred bilo kim drugim, osim pred svojim mužem. Isto tako i muškarac. Nije dozvoljeno supružnicima prenošenje opisa o svojim intimnim odnosima, bilo govorom ili pokretom, direktno ili posredno, po hadisu koji bilježe Buharija i Muslim: “Najgori čovjek stepenom kod Allaha dž.š. na Sudnjem danu je onaj koji priđe ženi i ona njemu, a potom iznosi njene tajne.

About pozivistine

Pogledaj takođe

Pravila lijepog ponašanja prilikom upućivanja dove i uzroci njenog primanja

Pravila ponašanja prilikom upućivanja dove su mnogobrojna, i islamski učenjaci su naširoko govorili o ovom …