Home / Tekst / Prihvatili su islam / “Odricanje od hrišćanstva je nekad za mene značilo odricanje od Boga”

“Odricanje od hrišćanstva je nekad za mene značilo odricanje od Boga”

Es selamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.

Živio sam u porodici u kojoj nije bilo vjernika, iako su se moji deklarisali kao pravoslavci. Božić se u našoj kući počeo slaviti tek kada sam ja stasao kao momak i počeo ga obilježavati .

Splet okolnosti me naveo da se počnem liječiti Kur anom. Kur anske rukje su doprijenele mom ubeđenju o postojanju nevidljivog svijeta, džinna, a o čemu je govorila i Biblija. Sve to me navelo da sam počeo  više svoju vjeru praktikovati, redovne odlaske u crkvu, liturgije i redovno čitanje Biblije. Nisam imao mnogo znanja o međusobnom odnosu islama i hrišcanstva, mislio sam tada da su sve religije ispravne, i da svako ima pravo da praktikuje ono što i sam smatra ispravnim i što mu odgovara.

Razmisljao sam tada- rođen sam kao hrišćanin, Bog je tako htio i gdje bih drugo išao ako ne u crkvu..

Za mene je Isus bio sin božiji i u to nisam sumnjao. Nikada nisam vjerovao u to da je Isus Bog pa kada sam kasnije saznao da se na tome temelji hrišćanska dogma-to me je potpuno udaljilo od moje nekadašnje vjere .

Iščitavajući postepeno Bibliju shvatao sam da sve ono što se u crkvi čini zapravo odudara od onoga što je u Bibliji zapisano, pogotovo kada je riječ o prve dvije Božije zapovjesti. Najviše me zbunjivao termin sveto trojstvo , pa sam zato i odlučio da razgovaram sa nekim ko ima znanja odlučivši da se obratim jednom popu. Međutim, ni pop  mi nije znao objasniti šta zapravo znači termin “sveto trojstvo”, osim što mi je ponudio neke apsolutno nelogične odgovore tipa- to su tri osobe u jednom biću.

Pošto sam bio razočaran nemogućnošću da shvatim sopstvenu vjeru nastupio je period stagnacije kada sam i prestao ići u crkvu. Tada sam i počeo sa istraživanjem o islamu ali čisto iz znatiželje i zbog opsihrenosti pod kojom sam bio, prelazak na islam mi nije bio ni na kraj pameti jer  je tada odricanje od hrišćanstva za mene značilo i odricanje od Boga.

Kasnije sam počeo i klanjati, sve ne bi li moje ozdravljenje brže došlo. Istovremeno sam počeo komunicirati sa mnogim muslimanima, kao i sa onima koji su povratnici u Islam. Allah je vremenom usadio ljubav prema namazu u mom srcu, pa bez istog nisam mogao a kasnije sam i šehadet pred svjedocima izgovorio i hvala Allahu, musliman- Njemu pokoran postao .

Ž.L.

Podgorica, Crna Gora.

About irfan

Pogledaj takođe

Šta je najvažnije nakon prihvatanja Islama?

Sve više ljudi u svijetu, kao i zemljama sa prostora Balkana, poput Bosne i Hercegovine, …