Home / Tekst / Poučne priče / Kako mi je Kur’an pomogao dok sam se liječila od raka !?

Kako mi je Kur’an pomogao dok sam se liječila od raka !?

Kur’an je uvijek bio svjetlo u mom životu, ali otkad sam počela da razumijem njegovo značenje, moj se život drastično promijenio nabolje….

Željela bih da s vama popričam o tome.17. maj 2005. je bio veoma težak dan za mene. Ležala sam u bolničkoj sobi s prijateljicom pored sebe. Doktor me pogledao i tegobno uzdahnuo, i rekao da je ustanovljeno da imam rak dojke. Osjetila sam kao da se ruši sav moj svijet. Sve mi se zacrnilo. Doktorov glas se izgubio negdje u daljini.

Nakon par momenata mi je doktor predao nekoliko papira i rekao: „Potrebno je da izvršiš sve ove testove, operacije i da zakažeš preglede kod svih ovih ljekara. Ovo je je dug i težak proces kroz koji moraš da prođeš.“

Liječenje je započelo. Moji pregledi kod ljekara su potrajali dugo vremena. Rekli su mi: „Uvijek gledaj pozitivnu stranu. Budi optimistična.“
Pomislila sam da sam već optimistična jer je Allah, dž.š., rekao u Kur’anu: „…i ne boj se.“ (Taha, 68.) Nemoj se plašiti. Pomislila sam da ako budem vjerovala Allahu, ne moram se bojati ničega.

Doktor mi je rekao da ne smijem ispustiti da svaki dan popijem lijekove, jer je postojala šansa od povratka raka. Pomislila sam kako je to slično namazu. Zašto bih propuštala namaze na ovom svijetu ako mi oni pomažu da imam dobro ‘zdravlje’ i uspjeh na ahiretu? Ukoliko sam oprezna oko ovog prolaznog svijeta, zašto ne bih bila oprezna i oko budućega? Kako smijem propuštati moj ahiretski dnevni lijek? A to je namaz. Jednog dana ćemo otići s ovog svijeta, ali na ahiretu ostajemo vječno.

Doktor mi je rekao da je fizička aktivnost veoma važna i da trebam raditi vježbe zbog kojih ću se preznojiti. Jedna profesorica mi je rekla. „Koji je smisao namaza ako se naša srca ne smekšaju, oči ne navlaže suzama i ako se naša duša ne dirne?“

Doktor mi je savjetovao da se uključim u društvo, upoznam nove ljude i s njima podijelim svoja iskustva, depresiju i probleme. „Nemoj predugo ostajati sama. Zanimaj se nečim i budi s ljudima.“ Tako sam počela s učenjem u jednoj školi Kur’ana. Tu sam upoznala divne prijateljice i učiteljice s kojima se svako jutro savjetujem i pričam.

Shvatila sam da je Kur’an moj najbliži prijatelj i uvijek će to biti, ako Bog da. Kada sam bila depresivna i sama, Kur’an je bio tu za mene i bio je moj prijatelj. Kur’an je dao odgovore na sva moja pitanja o životu. Kur’an mi daje kazivanja i savjetuje da budem strpljiva u ovom životu i da vjerujem Allahu. Allah je jedan i jedini Bog. Allah uslišava dove i liječi sve bolesti. Allah je Jedini koji može vratiti zdravlje onome ko je bolestan. Kur’an me naučio toga i pomogao mi da prođem kroz najteža vremena.

Autorica: Salma Alam

Izvor: https://www.alquranclasses.com/quran-my-closest-friend/

About irfan

Pogledaj takođe

Moja priča “O Islamu”

–  Italijanski naučnik dr. Emanuel  Gul „Odrastao sam kao rimski katolik, iako ne baš tipičan. …