Home / Tekst / Prihvatili su islam / Kako je poznati islamski misionar Hamza Andreas Tzortzis prihvatio Islam

Kako je poznati islamski misionar Hamza Andreas Tzortzis prihvatio Islam

Odrastao sam u mestu moje se zvalo Hackney, u Britaniji, mesto kao da je bilo geto. Nismo želeli da budemo stranci pa smo se uklopili u društvo. Ja sam bio zbunjeno dete. Uvek sam hteo doći do istine. Moj otac mi je rekao: Uvek budi otvorenog uma, čitaj o svakoj religiji (kulturi). U školi sam imao prijatelja muslimana, koji je došao iz Bangladeša. Razlikovao se od drugih. Poštovao je žene. Njegovi principi se nisu menjali i to mi se jako svidelo i želeo sam biti poput njega. Dao mi je knjižicu koja mi je otvorila um (proširila vidike).

Išao sam na fakultet kako bih studirao psihologiju. Uzeo sam jednu godinu slobodno i počeo raditi kao običan službenik na projektima da bi kasnije postao voditelj projekata. Nastupio je Božić pa smo otišli na brodsku zabavu. Ono šta se desilo na brodu je bio maleni korak ka promeni ostatka mog života. Prišla mi je jedna zanimljiva žena. Shvatio sam da je muslimanka. O Islamu nisam znao mnogo ali sam bio stvarno iznenađen. Rekao sam joj: Sedi, nemoj plesati. Ti si muslimanka. Uzeo sam joj piće iz ruke i dao joj sok od narandže pa smo počeli pričati o Islamu. Bila je šokirana. Zatim smo razmenili brojeve a ja sam se vratio u kancelariju. Ništa se nije desilo.

Nakon 3 meseca, primio sam poziv iz odeljenja za ljudske resurse. To je bila ona. Pronašla me. Sprijateljili smo se. Za mene je to bilo emocionalno iskustvo koje mi je pomoglo da naučim više o Islamu jer, iako ona nije praktikovala veru, osetio sam nekakvu čistoću u vezi nje. To me privuklo i potaklo da i dalje čitam o Islamu a u isto vreme sam je pokušavao i naučiti nečemu. Kasnije je morala da ide kući jer se udala. Nazvala me nakon godinu dana i rekla: Andreas, želim da znaš da nosim hidžab i da klanjam 5 puta na dan. Ostao sam bez reči, pa sam počeo da klanjam. Pao sam na čelom na pod i molio Boga da me uputi.

Otišao sam u Grčku, samo što ovaj put nisam plesao niti sam pio alkohol. Nisam se dugo zadržavao vani. Čitao sam prevod Kur’ana na engleskom. Učio sam kur’anska poglavlja na arapskom. Vratio sam se u Englesku i prestao s čitanjem. Suočio sam se sa krizom identiteta! Sećate li se onog mladića iz Bangladeša? Rekao mi je: Ja znam da ti znaš istinu, zato sam ti dao tu knjižicu. Pa sam mu rekao: Znam, ali ne mogu još biti musliman jer to još nije ušlo ovde (pokazujući na srce).

Ispričao mi je neverovatnu priču o smrti koju ne mogu da opišem. Sećam se osećaja. Bilo je 2h ujutro. Vratio sam se kući i sve što sam znao, apstraktno i intelektualno, došlo je upravo ovde. (pokazujući na srce).

5.10.2002. godine, seo sam u taksi i odvezao se u centralnu džamiju. Tamo je bilo 50-tak braće pa sam izgovorio šehadet – reči kojima sam posvedočio pripadnost Islamu. Moj prvi namaz (molitva) je bio podne namaz, i nije trebao niko da me poduči namazu, jer me Allah već podučio kako da klanjam.

Hamza Andreas Tzortzis

Nacionalnost: Grk Rođen u hrišćanskoj pravoslavnoj porodici.

About pozivistine

Pogledaj takođe

Šta je najvažnije nakon prihvatanja Islama?

Sve više ljudi u svijetu, kao i zemljama sa prostora Balkana, poput Bosne i Hercegovine, …