Home / Tekst / Verske teme / Akida (Verovanje) / Allahovo svojstvo znanja

Allahovo svojstvo znanja

هُوَ الْأَوَّلُ وَالْآخِرُ وَالظَّاهِرُ وَالْبَاطِنُ ۖ وَهُوَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ

“On je Prvi (El-Evvel) i Posljednji (El-Ahir), Očevidni (Ez-Zahir) i Skriveni (El-Batin), i On sve zna.” (El-Hadid, 3.)

El-Evvel Prvi, Onaj koji je prije svih stvorenja i koji je Tvorac svega što postoji, On je prije svih stvari, a ništa nije prije Njega.

El-Ahir Onaj koji je na kraju svega, Zadnji, On je nakon svake stvari i ništa nije nakon Njega.

Ez-Zahir Onaj koji se otvoreno pokazuje sa svom Svojom moći, snagom, veličinom i veličanstvenošću, Očevidni, Onaj koji očito vlada svim stvarima.

El-Batin Skriveni, Onaj koji je nevidljiv, Onaj koji se ne pokazuje, Onaj koji je skriven osjetilima, Onaj koji poznaje sve skrivene stvari.

Riječi Uzvišenog Allaha:

هُوَ الْأَوَّلُ وَالْآخِرُ وَالظَّاهِرُ وَالْبَاطِنُ ۖ وَهُوَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ

“On je Prvi (El-Evvel) i Posljednji (El-Ahir), Očevidni (Ez-Zahir) i Skriveni (El-Batin), i On sve zna.” (El-Hadid, 3.),

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, protumačio je rekavši:

“Allahu, Gospodaru nebesa, Zemlje i veličanstvenog Arša! Naš Gospodaru i Gospodaru svega! Ti si Onaj koji daje da pucaju sjemenke i košpice! Ti si spustio Tevrat, lndžil i Kur’an! Utječem Ti se od svega što je u Tvojoj vlasti!

Ti si Prvi i prije Tebe nema ništa! Ti si Posljednji i poslije Tebe nema ništa! Ti si Ez-Zahir, iznad svega i iznad Tebe nema ništa! Ti si Skriveni, a Tebe ništa ne sprečava od nadziranja Tvojih stvorenja! Otkloni od nas dug i sačuvaj nas siromaštva! ” (Ovo Ebu Salih prenosi preko Ehu Hurejre, radijallahu anhu, od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem) (Muslim)

Hadis upućuje na Allahovo savšenstvo, kojem nema kraja, te govori o Njegovoj sveobuhvatnosti u svakom pogledu..

Naime, imena El-Evvel i El-Ahir upućuju na Njegovu vremensku, a Ez-Zahir i El-Batin na prostornu sveobuhvatnost.

Zatim je obznanio da Njegovo znanje obuhvata sve, kako u prošlosti tako i u sadašnjosti i budućnosti.

Njegovo znanje obuhvata kako viši tako i niži te vidljivi i nevidljivi svijet. Njemu ništa nije skriveno, čak ni zrno gorušice u zemlji ili na nebu. Allah, tebareke ve te’ala, kaže:
ٱلۡحَمۡدُ لِلَّهِ ٱلَّذِي لَهُۥ مَا فِي ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَمَا فِي ٱلۡأَرۡضِ وَلَهُ ٱلۡحَمۡدُ فِي ٱلۡأٓخِرَةِۚ وَهُوَ ٱلۡحَكِيمُ ٱلۡخَبِيرُ

“Neka je hvaljen Allah čije je sve ono na nebesima i sve ono na Zemlji! Hvaljen neka bude i na onom svijetu! On je Mudri i o svemu obaviješteni, Svemajući.” (Sebe’, 1.)

Uzvišeni, govoreći o Svom plemenitom Biću, obavještava da Njemu pripada apsolutna zahvalnost i na dunjaluku i na ahiretu.

On je Davalac blagodati žiteljima nebesa i Zemlje, jer On je Vladar koji jedini njima upravlja, nema sudruga, sve je Njegovo vlasništvo i Njemu pokorno, pod Njegovom upravom i vlašću, jer nema Gospodara mimo Njega, niti nekoga kome bi trebalo robovati osim Njemu. On je mudar u Svojim riječima i djelima, propisima i odredbama, obaviješten o Svojim stvorenjima i ništa Mu nije skriveno.

Allahovo ime El-Hakîm ima dva značenja:

Prvo, da je On El-Hâkim, Sudija, koji presuđuje među Svojim robovima Svojom šerijatskom i kosmičkom odredbom, i na dunjaluku i na ahiretu.

Drugo, da je mudar u Svojim riječima i djelima, propisima i odredbama.

Ništa nije stvorio bez svrhe i cilja, niti je propisao išta drugo osim ono u čemu je opća i pojedinačna korist za čovjeka i društvo.

El-Habîr je Onaj koji je Sveznajući, koji poznaje svaku stvar i njenu suštinu. Sveznajući, o onome što je bilo, što će biti, ništa Mu od toga nije skriveno, niti Njegovom savršenom znanju nešto može promaći, ma koliko bilo sićušno i malo. Ova savršena osobina pripada samo Allahu koji u tome nema saučesnika.

Ajet potvrđuje dva imena kojima se Uzvišeni opisao: El-Hakîm i El-Habîr, kao i dva savršena svojstva koja proizlaze iz navedenih imena: Allahova savršena mudrost i apsolutno znanje.

Allah, tebareke ve te’ala, kaže:

يَعْلَمُ مَا يَلِجُ فِي الْأَرْضِ وَمَا يَخْرُجُ مِنْهَا وَمَا يَنْزِلُ مِنَ السَّمَاءِ وَمَا يَعْرُجُ فِيهَا ۖ وَهُوَ مَعَكُمْ أَيْنَ مَا كُنْتُمْ ۚ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ

“On zna šta u zemlju ulazi i šta iz nje izlazi i šta s neba silazi i šta se prema Njemu diže, On je s vama gdje god bili, i sve što radite, Allah vidi.” (El-Hadid, 4.)

Allahovo znanje obuhvata svaku stvar, sve stvoreno. Uzvišeni Allah kaže:

وَعِنْدَهُ مَفَاتِحُ الْغَيْبِ لَا يَعْلَمُهَا إِلَّا هُوَ ۚ وَيَعْلَمُ مَا فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ ۚ وَمَا تَسْقُطُ مِنْ وَرَقَةٍ إِلَّا يَعْلَمُهَا وَلَا حَبَّةٍ فِي ظُلُمَاتِ الْأَرْضِ وَلَا رَطْبٍ وَلَا يَابِسٍ إِلَّا فِي كِتَابٍ مُبِينٍ

“U Njega su ključevi svih tajni, samo ih On zna, i On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, i nijedan list ne opadne, a da On za njega ne zna; i nema zrna u tminama Zemlje niti ičega svježeg niti ičega suhog, ničega što nije u jasnoj Knjizi.” (El-En’am, 59.)

tj. On zna svaki pokret, čak i biljaka i mrtve prirode, a pogotovo pokrete životinjskog svijeta, a svakako i pokrete šerijatskih obaveznika, bili džinni ili ljudi. (Ibn Kesir, Tefsir)

Ajet potvrđuje da Uzvišeni Allah posjeduje savršenu osobinu znanja koje obuhvata svaku vidljivu i nevidljivu stvar.
Ajet potvrđuje da niko ne poznaje gajb (nevidljivo) osim Allaha.
Ajet potvrđuje kader – Allahovu odredbu, i da je sve predodređeno i zapisano, kao i potvrdu Levhul-Mahfuza (Čuvana Ploča, Knjiga sudbine), ploče na kojoj je zapisana odredba.

وَمَا تَحْمِلُ مِنْ أُنْثَىٰ وَلَا تَضَعُ إِلَّا بِعِلْمِهِ

“l nijedna žena ne zanese niti rodi, osim s Njegovim znanjem”  (Fatir, 11.)

tj. zna za njenu trudnoću i plod koji nosi, ništa ne izlazi iz okvira Njegovog sveobuhvatnog znanja. Allah je znao dan i trenutak začeća, zna trenutak kada će ga roditi, kao i ono što će roditi (muško ili žensko, živo ili mrtvo i sl.). Znanje o tome je imao i prije nego se bilo šta od toga desilo.

اللَّهُ الَّذِي خَلَقَ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ وَمِنَ الْأَرْضِ مِثْلَهُنَّ يَتَنَزَّلُ الْأَمْرُ بَيْنَهُنَّ لِتَعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ وَأَنَّ اللَّهَ قَدْ أَحَاطَ بِكُلِّ شَيْءٍ عِلْمًا

“Allah je sedam nebesa i isto toliko zemalja stvorio; Njegovo naređenje do svih njih dospijeva da biste vi znali da je Allah kadar sve i da Allah znanjem Svojim sve obuhvata!”  (Et-Talak, 12.)

Allah traži od nas da znamo i prihvatimo da Njegovo znanje sve obuhvata, da ne postoji stvar, bila mala ili velika, da izlazi iz okvira Njegovog sveobuhvatnog znanja.
Ajet potvrđuje da je Allah svemoćan, da posjeduje savršenu moć i snagu.

_________________________________________

Iz knjige: Svojstva Milostivog – Sanel Ramić, prof.

 

 

 

 

 

 

 

 

About pozivistine

Pogledaj takođe

Ništavnost dove upućene nekome drugome mimo Allahu

Nažalost možemo vidjeti da mnogi ljudi koji se pripisuju islamu, pored Allaha dove upućuju drugima …