Home / Tekst / Odgovori na zablude o islamu / Ako je Islam istina – zbog čega su onda današnji muslimani zaostali?

Ako je Islam istina – zbog čega su onda današnji muslimani zaostali?

Neki džahil-neznalica, će reći: “Ako je Islam istina – zbog čega su onda današnji muslimani u tako jadnom i žalosnom stanju bilo u oblasti inženjeringa, proizvodnje ili kulturološko-civilizacijske sfere!?

Odgovor:

“Trenutačno stanje muslimana nije dokaz protiv Islama, već je obratno – Islam je dokaz protiv muslimana. Islam poziva muslimane jedinstvu a oni se razbijaju i razilaze. Islam ih poziva obrazovanju i znanju – a oni su se odbili od njega. Islam ih poziva odbrani od neprijatelja – a oni spavaju i ljenčare. Islam ih poziva pravednoj vladavini – a oni nanose nasilje jedni drugima. Islam ih poziva tome da se suprostavljaju nevjerničkom uticaju i njihovoj politici – a oni im se ulaguju, prijateljuju s njima i naseljavaju se među njih. Islam ih poziva lijepom ahlaku i ponašanju – a oni se prikloniše nemoralu i nekulturi. Islam ih poziva ekonomskom korišćenju zemaljskih resursa a oni su nemarni prema tome…

A što se tiče naših očeva i djedova, koji su bili iskreni u vjeri, i koji se odazvaše pozivu Gospodara njihova – oni su bili najbolja generacija ljudi koja se pojavila na zemaljskoj kugli. Oni su uspostavili najveću civilizaciju u povijesti ljudskoga roda. Dakle, zaostalost današnjih muslimana je samo zbog njihove udaljenosti od islamskih principa i načela.”

Šejh Abdul-Medžid el-Zindani, Jemen
Tevhidul-Halik, 1/291.

About pozivistine

Pogledaj takođe

11. Kazali su o Islamu: Edward Denison Ross – britanski orijentalista i jedan od vodećih svetskih lingvista

Kazao je: „Dobro je za sve one koji proučavaju Kur’an da shvate da njegov tekst …