Home / Tekst / Na vagi istine / 3 razloga koja upućuju na postojanje Boga

3 razloga koja upućuju na postojanje Boga

Postoje mnogi racionalni razlozi za vjerovanje u Boga. Ovaj članak će ukratko objasniti tri jednostavna razloga za postojanje Boga.

Red u Univerzumu

Kad razmišljamo o prirodi našeg sveta, vidimo red svuda oko nas, od ciklusa vode pa do kretanje Zemlje oko Sunca. Komentarišuci o redu koji postoji  u univerzumu, fizičar Stiven Hoking(Stephen Hawking) objašnjava da je neodoljiv dojam”  jedan od redova, I da što  više otkrivamo o univerzumu, sve više znamo  da se univerzum regulira kroz racionalne zakone. ” Ovu konstataciju deli većina naučnika.”
Pošto univerzum ima red,I kontrolisan je ‘zakonima nauke’, trebamo postaviti pitanje kako je do toga došlo.Najefikasniji način da se odgovori na to pitanje je da se traži  najbolji zaključak. Uzmi svoj mobilni telefon za primer, tvoj mobilni telefon je napravljen od stakla, plastike i metala. Staklo se stvara od peska, plastika se stvara od nafte i metal je izvađen iz zemlje. Zamislite da hodate pustinjom (gde ima dosta nafte, peska i metala u zemlji), I nadjete mobilni telefon. Dali biste poverovali da je taj mobilni telefon nastao sam po sebi? Da je zasjalo sunce, vetar je duvao, grom udario, nafta je izašla na površinu i pomešala se sa peskom i metalom, i tokom miliona  godina mobilni telefon je nastao?
Niko ne bi poverovao u  takvo objašnjenje.Mobilni telefon je očigledno nešto što je sastavljeno na organizovan način, tako da bi bilo racionalno verovati da mobilni telefon  mora imati organizatora. Na isti način, vidimo red u univerzumu, nije li racionalno reći da univerzum ima organizatora?
Ovaj “organizator” najbolje objašnjava postojanje Boga. Bog je taj koji je doveo do toga da ima  reda  u univerzumu.

Početak Univerzuma

Ako je nešto oduvek postojalo onda to ne treba stvorioca. U prvom delu 20.veka neki  fizičari smatrali su da je univerzum oduvek postojao. Ako je univerzum oduvek postojao onda nema potrebe za  stvorioca.
Međutim, prema kozmologiji univerzum ima početak pre nekih 14 milijardi godina a taj  kozmičkom dogadjaj poznatiji je kao BIG BANG(Velik prasak(ekplozija) itd.)
Zamislite da ste čuli glasnu eksploziju, a vi se upitate ‘odakle taj zvuk dolazi ?’ Dali biste bili zadovoljni sa odgovorom da  je taj zvuk došao iz(od) “ničega”? ‘Naravno da ne. Rekli biste ” šta je bio uzrok toga glasnog zvuka?” Na isti način, racionalno ‘Big Bang’ također mora imati uzrok koji ga je prouzrokovao.  Pošto ‘Big Bang’ ima uzrok, šta je bio uzrok tog uzroka? Onda možemo pitati, što je uzrok tog uzroka? I tako dalje i tako dalje. ali, to ne može trajati večno, a mora se  završiti prvim uzrokm,iz  sledećeg primera:
Zamislite snajperistu koji je upravo pronašao svoj cilj i odlazi  natrag u bazu kako bi dobili dozvolu za pucanje.Neka druga  osoba u bazi zadržava snajpersitu, dok nedobije  dozvolu od nekog drugog koji je viši. Onda ta osoba koja je višlja po ranku  traži dozvolu od nekoga koji je viši od njega po ranku, i tako dalje i tako dalje. Ako se to tako nastavi dali  snajperista dobija šansu da puca na metu?
Očigledan odgovor je da on ne bi mogao pucati.Jedini način snajperista može pucati je ako neko da dozvolu bez molbe za bilo čije dopuštenje. Ta osoba će biti prvi uzrok snajperske pucnjave. Na isti način, Big Bang( Veliki prasak) mora imati prvi uzrok.
Možemo zaključiti da prvi uzrok mora biti močan pošto  što je doneo celi univerzum u postojanje, i taj koji je prouzrokovao mora biti inteligentan zato što je uzrokovao zakone nauke kojom se univerzum upravlja. Također, ovaj prvi uzrok mora biti bezvremenski, bez prostora i nematerijalan, zato sto  su vreme, prostor I materija nastali  nakon BIG BANGA (Velikog praska). Konačno, budući da je neuzrokovan mora da je oduvek postojao.
Sve ovi atributi prvi uzrok čine osnovni koncept Boga. Bog je nestvoren prvi uzrok univerzuma.

Priroda Čoveka

Kroz istoriju sveta, većina ljudi su verovali u Boga. Čini se da postoji nešto usadjeno  u ljudskom umu da nas tera da  verujemo.
Tokom posljednje decenije neke zaista  zapanjujuće činjenice pokazuju da deca imaju urođenu veru u Boga. Dr Džastin Baret, viši istraživač na Univerzitetu u Oksfordu Centra za antropologiju i um, navodi “nadmoć naučnih dokaza za poslednjih 10 godina, pokazalo  je  da se mnogo više  gradi u prirodni razvoj svesti dece nego kao što smo nekad mislili, uključujući predispoziciju da vide svet prirode kao dizajniran i svrsishodan i da je inteligentno  biće  iza te svrhe … “On dodaje da” ako bi smo bacili nekoliko dece  na ostrvu i I kada bi oni sami odrastli… oni bi  verovali u Boga ”  Jednostavno rečeno, njegov odgovor na pitanje zašto bi neko verovao u Boga jeste da, naši umovi su dizajnirani da tako rade.  Neverovanje u Boga je nešto što je neprirodno  ljudskom biću. Doktor psihologije  Olivera Petrovich(Studirala je na Oksford univerzitetu), koji je stručnjak za psihologiju religije navodi da se  vera u Boga razvija prirodno.

” On je zemlju ravnom učinio i na njoj nepomične planine i rijeke stvorio i od svakog ploda po par, muško i žensko, dao; On dan zastire noću. To su doista dokazi ljudima koji razmišljaju.” (Ar-Rad)

Odakle je došlo to prirodno verovanje u stvorioca? Ne možemo reći da je učeno od strane društva zato što je verovanje  urođeno, a studije pokazuju da je nezavisno od društvenih pritisaka i kros-kulture
Najbolje objašnjenje za ovo verovanje je da je Bog usadio(postavio) to u ljudskom biću.Upravo ste pročitao tri nezavisna razloga zašto ima smisla da se veruju u Boga. Verovanje u Boga nije samo racionalno nego je takođe I deo ljudske prirode.

About irfan

Pogledaj takođe

Istina o sekularizmu / ateizmu

Sekularizam je engleska reč i znači neverstvo. On je poziv u život bez vere i …