Home / Tekst / Prihvatili su islam / Univerzitetski profesor primio islam prevodeći Kur’an

Univerzitetski profesor primio islam prevodeći Kur’an

Profesor klasične arapske književnosti prešao je na islam nakon proučavanja i prevođenja Kur’ana na bugarski jezik. Prof. dr. Svetan Teofanov, koji radi na Odsjeku za klasičnu arapsku književnost na Univerzitetu u Sofiji, gdje predaje Kur’an i tefsir. On je do sada objavio nekoliko knjiga, kao i tefsir Kur’ana. Završio je specijalističke doktorske studije na Centru za islamske studije na Oxfordu, kao i drugi doktorat na Orijentalnom institutu u Moskvi.

Kao dio specijalističkog rada, dr. Teofanov kaže: “Prije mnogo godina, na zahtjev državne izdavačke kuće, počeo sam prevoditi Sveti Kur’an. To je bilo u periodu socijalizma. Nije se radilo o tome da posluži muslimanima već su bili zabrinutiji za asimilacione politike u odnosu sa Turskom. Ubrzo nakon što sam počeo sa radom 1989. godine dogodila se demokratska tranzicija, a izdavačka kuća je bankrotirala, i prijevod Kur’ana na bugarski jezik nije objavljen te godine. Međutim, i dalje sam radio na prijevodu Svetog Kur’ana i tada se moj život promijenio. Počeo sam bolje razumijevati našu uzvišenu knjigu i želio sam je iz svog srca”.

Dr. Teofanov, koji je nastavio da podučava na univerzitetu fokusirajući se na arapski jezik, kaže da mu je prelazak na islam otvorio veliki broj vrata. Povećalo se njegovo interesovanje na unapređenju arapskog jezika u akademskom životu .”Kada sam počeo raditi posmatrao sam Kur’an kao običnu knjigu. Vremenom sam počeo razumijevati Kur’an kao i dublje značenje teksta. Na koledžu sam čitao tumačenje i značenje Kur’ana, ali sam osjetio njegovu iskrenost tek kada sam završio prevođenje. Moj put negiranja Kur’ana je bio predug, a na kraju puta primio sam islam i sada sam musliman”.

Nastavio je da istražuje, prevodi i objavljuje, a također kaže: “Isprva sam prevodio pagansku arapsku poeziju. Proučavao sam srednjovjekovnu arapsku književnost. Imam i novu knjigu pod nazivom Fenomenologija poslanika. Ova knjiga se temelji na evanđeljima. Proučavao sam učinak važnih vjerskih ličnosti Bliskog istoka i razmotrio sam fenomen. To je ozbiljna akademska studija. Knjiga je proglašena najboljom knjigom mjeseca oktobra. Sve veći je interes za vjeru i vjerske razlike”.


Izvor: islambosna.ba

About pozivistine

Pogledaj takođe

Šta je najvažnije nakon prihvatanja Islama?

Sve više ljudi u svijetu, kao i zemljama sa prostora Balkana, poput Bosne i Hercegovine, …