Home / Novosti / Aktuelno / U Birminghamskoj biblioteci pronađen najstariji kur’anski rukopis

U Birminghamskoj biblioteci pronađen najstariji kur’anski rukopis

Univerzitet u Birminghamu pronašao je rukopis za koji vjeruju da je najstariji kur’anski rukopis u svijetu.

Radiokarbonskim testiranjem dokazano je da je rukopis najvjerovatnije star 1370 godina, što ga smješta među najstarije poznate rukopise današnjice. Stranice pomenutog kur’anskog rukopisa ostale su nezavedene u univerzitetskoj biblioteci skoro čitavo jedno stoljeća.

Ekspert za ovu vrstu rukopisa iz Britanske biblioteke, dr.Muhammad Isa Waley, rekao je da se radi o „uzbudljivom otkriću“ koje će veoma „obradovati“ muslimane.

Rukopis je čuvan zajedno sa kolekcijom ostalih rukopisa i knjiga sa Bliskog istoka, bez bibliotečkog zavođenja, tako da je ostao neidentificiran kao najstariji sačuvani fragment kur’anskog teksta.

Nakon što su eksperti pažljivije analizirali stranice rukopisa, odlučili su da radiokarbonskim testom provjere starost, a rezultat je bio zapanjujući. Susan Worral, direktorica univerziteta sektora za specijalne kolekcije, rekla je da „ni u snu“ nije očekivala da je rukopis toliko star.

Stručnjaci sa Oxforda vršili su radiokarbonsko testiranje, koje je pokazalo da je fragment pisan na kozijoj koži zapravo jedan od najstarijih preživjelih kur’anskih rukopisa u svijetu. Testovi pokazuju da je 95% sigurno da rukopis datira iz perioda između 568 – 645. godine. „Ovo (otkriće) nas može odvesti u vrijeme samog osnivanja islama“ – navodi profesor David Thomas.

Dio manuskripta pronađenog u Birminghamskoj biblioteci.

„Prema muslimanskoj tradiciji, Poslanik Muhammed primao je Objavu u periodu od 610 – 632. godine, godine u kojoj je umro.“

Profesor Thomas kaže da je „veoma moguće da je rukopis pisala osoba koja je poznavala Poslanika Muhammeda. Vjerovatno ga je vidjela i imala priliku da sluša njegove govore.“

Napominje da je Kur’an u tom periodu zapisivan na kamenu, ovčijim ili kozijim kožicama, palminom lišću i devinim plećkama – sve dok nije sakupljen u obliku knjige otprilike oko 650. godine.

Također, kaže da „dijelovi Kur’ana zapisani na ovoj kožici sa velikom vjerovatnoćom datiraju iz perioda manjeg od dvije decenije nakon smrti Muhammeda“.

Profesor Thomas smatra da je manuskript pisala osoba koja je slušala Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.

Pisan je „Hidžazi stilom“, ranim stilom arapskog pisma, što potvrđuje da spada u red najstarijih rukopisa. U krajnjem slučaju, rukopis je pisan 645. godine, što zapravo znači da je to najstariji kur’anski rukopis, svega trinaest godina nakon smrti Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.

Dr.Muhammad Isa Waley naglašava da je „Hidžazi stil“ pisanja, kojim je pisan ovaj rukopis, stil koji je korišten u vrijeme trojice prvih halifa, tj. u periodu od 632-656. godine.

Rukopis je dio Mingana kolekcije u kojoj se nalazi preko 3.000 bliskoistočnih rukopisa, koje je 1920. godine sakupio Alphonse Mingana, haldejski svećenik rođen u Mosulu, čija je sakupljanja starih rukopisa i putovanja na Bliski istok finansirao Edward Cadbury, ugledni proizvođač čokolade.

Piše: R. M.

Izvor: BBC

About pozivistine

Pogledaj takođe

Istina o kamenu koji lebdi u vazduhu! (Video)

Postoji puno predaja i priča koje se mogu naći na internetu, a često se čuju …