Home / Tekst / Prihvatili su islam / Od katoličanstva do islama

Od katoličanstva do islama

Odgajan sam kao katolik, išao sam na vjeronauku kao dijete, tim putem sam hodio i kao katolik živio trideset i osam godina. Mislio sam da je to ispravno, da ću tim putem cio život ići i na tom putu umrijeti. Ali, Stvoritelj nebesa i zemlje je htio drugačije.
Moj povratak islamu je imao čudan tok.
Svakako, vjera je neophodna za opstanak svakog čovjeka, samo što nas je većina bacila pod noge trčeći za ovim svijetom i prljajući se njegovom prašinom, a zbog toga nismo stvoreni.
Kao katolik, trudio sam se da ispoštujem taj pravac, onoliko koliko sam smatrao da trebam i kako to, inače, nalažu običaji među našim narodom . To je podrazumijevalo slavljenje božića, uskrsa, odlaske na slave i poneku pričest . S tim što se u našoj kući sve to slavilo po dva puta jer je moja supruga bila pravoslavka a ja katolik.
Nakon određenog niza problema i lošeg zdravstvenog stanja kada smo se i supruga i ja počeli liječiti Kur anom ona se kasnije odlučila na povratak u Islam i praktikovanje istog. Kao da je juče bilo sjećam se replike na njenu odluku da počne klanjati, a koja je glasila. „U moju kuću klanjati nećeš. „
Obzirom na njenu odlučnost i ustrajnost vremenom sam i ja počeo, iz razgovora sa njom, čitanjem i istraživanjem, uviđati ono što je zapravo jedina istina- Da je samo Islam jedina ispravna vjera .
Nije lako čovjeku tek tako odbaciti ono na čemu je odgajan i živio tolike godine, pa sam tražio i najmanju sitnicu ne bih li se odupro onome što sam znao u dubini duše da će se sigurno desiti-moj povratak islamu .
Momenat kada sam Allahu po prvi put, nakon toliko lutanja, pao na sedždu je onaj neopisivi osjećaj pripadnosti negdje, napokon je bila popunjena ona praznina u mom srcu koja je žudila za ljubavlju prema Gospodaru.
Konačno- bio sam ispunjen i sretan čovjek koji je shvatio svrhu svog postojanja i preuzeo emanet koji mu je dat .
Napokon sam mogao mirno da zaspem i budim se sa osjećajem da pripadam onima kojima se Allah smilovao pa ih na pravi put i ispravno poimanje vjere uputio .
Na meni je da se trudim da na tom putu i ostanem.
Molim Allaha da nas uputi, učvrsti i među stanovnike dženneta uvrsti. Amin.

A.P.

Pogledaj takođe

Šta je najvažnije nakon prihvatanja Islama?

Sve više ljudi u svijetu, kao i zemljama sa prostora Balkana, poput Bosne i Hercegovine, …