Home / Tekst / Prihvatili su islam / Joseph – mržnja me odvela ka spoznaji islama…

Joseph – mržnja me odvela ka spoznaji islama…

Zovem se Joseph i nalazim se u srednjim 20-tim godinama. Odrastao sam u Massachusettsu i većina moje porodice su bili članovi banda, prodavali drogu ili u zatvoru. I zbog toga sam imao problematičan i turbulentan život. Tijekom svog odrastanja, nisam vjerovao u Boga iako me moja majka upoznala sa svakom većom religijom osim sa Islamom. Moja majka me za vrijeme moje mladosti, također upoznala sa crnom magijom i okultnim. Međutim, imao sam odbojnost prema tome i znao sam da je to zlo. Oduvijek sam tražio nešto ali nikad nisam mogao tačno odrediti šta je to.

U zadnjih godinu ili više dana, slušao sam o teroristima i Islamu u medijima. To je kod mene potaknulo veliku srdžbu uz snažnu želju da se borim protiv muslimanskih terorista. Uzeo sam formular u mom lokalnom regrutnom uredu, ispunio većinu papirologije i mentalno i fizički se pripremao, prije nego što sam potpisao ugovor. Dan prije potpisivanja ugovora, prošetao sam po Main Street, Hartford (CT) i vidio dvojicu muslimana izvan mesdžida.

Moja prva pomisao, a moram priznati da se sramim toga, je bila da su oni teroristi. Onda mi je na um palo da bi trebao saznati više o neprijatelju. Prišao sam i uzeo letak sa stola kojeg su postavili i saznao, na moje iznenađenje, da je to letak koji govori protiv terorizma. Kada sam ga pročitao, postavio sam im par pitanja pa su mi dali knjigu sa naslovom: “Plemeniti, cijenjeni Poslanik Islama, Muhammed”.

Čim sam se počeo udaljavati, otvorio sam knjigu i pročitao prvu stranicu uvoda gdje su pisale riječi (hadis) Poslanika: “Ova vjera će doseći do tamo gdje dosežu noć i dan (sva mjesta na Zemlji) i Allah neće ostaviti niti jedan grad ni kuću niti pustinju a da u njih neće ući ova vjera’.

Ovo me odmah pogodilo, jer sam bio svjestan da je zbog svog tog meteža i “rata protiv terorizma” u medijima, svjesnost o Islamu i njegovom Poslaniku ušla u svaku kuću kod nas u Americi i siguran sam da je tako i na svakom drugom mjestu na Zemlji gdje postoji pristup medijima.

Ta prva stranica je utjecala na mene na vrlo dubok način i zapalila iskru u meni. Teško je odgovarajuće i opisati taj osjećaj ali slično je tome da ti govore cijeli tvoj život da je Zemlja ravna a zatim ti kažu da je okrugla. Nisam znao da velika većina muslimana ne podržava teroriste i terorizam, suprotno onome što mediji žele predstaviti.

Kada sam počeo čitati, neki citati iz Kur’ana su me zainteresovali pa sam želio saznati više. Na 14. stranici knjige  pročitao sam da se svi muslimani stoljećima, drže sporazuma u kojem stoji da ne čine nasilje i da nikada ne krše svoje ugovore putem izdaje. Ovo me, također, mnogo pogodilo i shvatio sam da o Islamu ništa ne znam i da su mediji uveliko odgovorni za stvaranje ružne slike o Islamu.

U jednom trenutku, dok sam čitao prvih 20 stranica knjige, u meni se probudila želja da saznam više o Islamu. Kada sam došao do 30. stranice, morao sam znati ko je bio Poslanik. Nisam znao kome bi se obratio u vezi toga a zasigurno ne porodici ili prijateljima, tako da sam čitao do 54. stranice a zatim nastavio dalje čitati o zločinima počinjenim nad autohtonim narodom u Americi od strane Katoličke crkve, što me razljutilo.

U tom trenutku sam od nekoga koga sam smatrao neprijateljem, zaprimio tekst što me još više razljutilo, ali sam po prvi put u svom životu, dok sam bio na mostu zakrčenom zbog prometa, stao i molio se. Rekao sam: Ne znam kako da te zovem, Bog ili Allah, ali bez obzira na to koje je Tvoje ime, molim Te, izvadi iz moga srca svu ovu ljutnju i mržnju i podari mi smiraj u moje srce, jer bi zbog stanja u kojem se sada nalazim, nekome mogao učiniti nešto jako loše.

Istog trena me preplavio osjećaj kojeg nisam mogao tačno objasniti. Bilo je kao da je napetost koju sam nosio u svom srcu toliko godina, nestala u jednom trenutku i vjerojatno po prvi put sam se istinski nasmijao. Osmjeh i snažan osjećaj unutarnjeg mira koji me preplavio, doslovno me tjerao na plač.

U mom životu, nikada mi niko nije iskazao nježnost ili istinsku ljubav ali ako bi je mogao opisati, bilo bi to kao da mi je odjednom dato 25 godina sreće. Čitao sam te tekstove koje mi je poslala osoba koju sam smatrao neprijateljem i samo bih se nasmijao, dok bi ranije sakupljao ljutnju koja bi vjerojatno dovela do loših posljedica. Te iste noći sam odlučio postati musliman.

Sljedećeg dana, u ponedjeljak 13.4.2015., otišao sam i stupio u kontakt sa jednim od te braće koje sam upoznao izvan mesdžida. Dok sam hodao po tom istom mostu, vidio sam ga dok je prolazio s autom te sam to shvatio kao znak. Poslao sam mu poruku na njegov broj koji sam uzeo dan ranije pa mi je rekao da bi trebao otići u džamiju. Uputio sam se u džamiju gdje sam popričao sa nekom braćom na par minuta a nakon čega sam izgovorio šehadet (svjedočenje vjere).

Učinci Islama na moj karakter i ponašanje bili su duboki i trenutačno vidljivi. Također sam shvatio razliku između terorizma i koncepta legitimne, i pravedne borbe kojeg nadzire vladar i njegova vlada i da je Islam čist od ekstremizma i terorizma. Od muslimana sam doživio toliku blagost i dobrotu i otkrio da je to kao da sam njihov mlađi brat ili član njihove sopstvene obitelji.

Znam da je to od plodova Islama kojeg prakticiraju i zbog njihovog oponašanja i slijeđenja Poslanika Muhammeda, neka je na njega blagoslov i mir, i njegovog blagog ahlaka (ponašanja). Osunetio sam se prije nekoliko dana i trenutno se oporavljam od toga. Sada imam veliku želju da postanem student znanja i želim biti što bliži Poslaniku Muhammedu, neka je na njega blagoslov i mir, tako što ću biti što bolji musliman.

Vidio sam da je ova knjiga: Plemeniti, cijenjeni Poslanik Islama: Muhammed, vrlo snažna. Ja sam bio osoba puna mržnje a knjiga je izbrisala sve to, i uz Allahovu pomoć, odvela me u pokornost (Islam) za manje od 24h, hvala Allahu.

Yusuf (Joseph) Abu Hannah

Nacionalnost: Amerikanac, bivši kršćanin.

https://www.youtube.com/watch?v=nbf7aTc9cig

www.pozivistine.com

About pozivistine

Pogledaj takođe

Šta je najvažnije nakon prihvatanja Islama?

Sve više ljudi u svijetu, kao i zemljama sa prostora Balkana, poput Bosne i Hercegovine, …