Home / Tekst / Pitanja i odgovori / Da li je islamski način klanja životinja nemilosrdan? – dr. Zakir Naik

Da li je islamski način klanja životinja nemilosrdan? – dr. Zakir Naik

Zabluda: Zašto muslimani nemilosrdno kolju životinje mučeći ih i puštajući ih da polako, u bolovima umiru?

Odgovor:

Islamski način klanja životinja, poznat kao ez-zebh, uvek je bio meta žestokih kritika od strane velikog broja ljudi. Hajde da se u nekoliko tačaka uverimo da je islamski način klanja životinja ne samo human, već i naučno najpodesniji.

ISLAMSKI NAČIN KLANJA ŽIVOTINJE

Glagol zekkejtum koji se odnosi na klanje, izveden je od reči zekah, što znači pročistiti. Infinitiv od ovog glagola je tezkijjeh, što znači pročišćenje. Islamski metod klanja životinje zahteva da se ispune sledeći uslovi:

1.  Životinja mora biti preklana oštrim nožem; Za klanje životinje morate koristiti oštar predmet (nož), a klanje morate obaviti brzo, da bi se bol i patnja kod životinje svele na minimum.

2. Prilikom klanja, životinji se mora prerezati dušnik, ždrelo i obe vratne žile; Zebh je arapska reč koja znači preklati. Potpuno klanje je kada se životinji prerežu dušnik, ždrelo i obe vratne žile smeštene sa strane vratne šupljine. To će prouzrokovati smrt životinje, bez presecanja kičmene moždine.

3. Sva krv mora izaći iz tela;

Pre nego se glava odvoji od tela, sva krv mora izaći iz tela životinje. Svrha toga je čiščenje mesa od krvi, koja je inače jako pogodno tlo za razvoj štetnih mikroorganizama. Kičmena moždina ne bi trebala biti presečena,jer bi se time oštetili nervi koji idu ka srcu, prouzrokujući srčani udar i zadržavanje krvi unutar krvnih sudova.

 

KRV JE IDEALNO TLO ZA RAZVOJ BAKTERIJA I DRUGIH ŠTETNIH MIKROORGANIZAMA

Krv je sredina koja jako pogoduje štetnim mikroorganizmima, bakterijama, toksinima, itd. Za islamski način klanja životinja kažemo da je najčistiji, jer pomoću njega većina izazivača bolesti, bakterija i drugih štetnih mikroorganizama u krvi, biva izbačena zajedno sa krvlju.

 

MESO OSTAJE DUŽE SVEŽE

Meso životinje zaklane na islamski način duže ostaje sveže, zbog toga što u tom mesu nema ostataka krvi, za razliku od mesa zaklanog drugim metodama.

 

ŽIVOTINJA NE OSEĆA BOL PRILIKOM KLANJA

Brzo presecanje vratnih žila prekida dotok krvi do moždanog centra odgovornog za osećaj bola. Zbog tog životinja, prilikom klanja, ne oseća bol. Dok umire, životinja se pomera, grči, uvija i udara nogama, ne zbog toga što oseća bol već zbog kontrakcija i grčenja mišića koji ostaju bez krvi. Na taj način sva krv izlazi iz tela.

Odlomak iz knjige ”Odgovori na zablude o islamu” – Dr. Zakir Naik

About pozivistine

Pogledaj takođe

3. Pitaj daiju

Pred vama je treći dio serijala (pitanja i odgovora): PITAJ DAIJU sa FB stranice Predaje …